Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:1956-os megemlékezések Delhiben

Létrehozva: 2006. október 25.
Módosítás: 2006. október 25.
Forrás: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
2006. október 25.
a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ közleménye
Tíz eseményből álló programsorozattal ünnepli az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulóját Delhiben a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ.
„A szabadság és demokrácia keresése” című, október 24-től november 14-ig tartó eseménysorozat ünnepélyes nyitányára Delhi egyik legrangosabb kulturális intézményében, az India International Centre-ben került sor október 24-én. Az ünnepi est közönségének a „Szabadság reménye” c. angol nyelvű dokumentumkiállítás adott alaposabb betekintést az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeibe. A kiállítás megnyitása után kezdetét vette a „Forradalom celluloidon” címet viselő filmsorozat, amelynek első darabjaként Zsombolyai János A halálraítélt c. filmjét láthatta az ünneplő közönség. A programsorozat megnyitóján megjelent illusztris vendégsereget Dr. Lázár Imre, a delhi magyar intézet igazgatója köszöntötte, majd az est díszvendége, M. A. Rahman indiai diplomata szólt a közönséghez, aki 1956-ban a budapesti indiai diplomáciai missziót vezette, és akinek 1956-ról szóló memoárja éppen az évforduló alkalmából lát napvilágot magyar nyelven.
Az ünnepségsorozat október 25-től a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban folytatódik, ahol Mészáros Márta, Gothár Péter, Kósa Ferenc és Koltai Róbert 1956-os témájú filmjeit láthatja a közönség. A vetítéssorozat különlegessége lesz Czigány Zoltán Ecseri tekercsek című dokumentumfilmje, amely az Ecseri piacon talált amatőr filmfelvételeken keresztül mutatja be a forradalom eseményeit.
Az 1956-os indiai megemlékezés-sorozat egyik legnagyobb szabású eseményének „Az 1956-os magyar forradalom, India és a nagyvilág” című magyar-indiai történész konferencia ígérkezik. A Jawaharlal Nehru Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetével közösen szervezendő tudományos rendezvényen számos indiai és magyar tudós elemzi az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeit, azok nemzetközi vonatkozásait. A szakértők kitérnek az 1956-ban más országokban – Lengyelországban, Egyiptomban – zajló eseményekre, elemzik a nagyhatalmak, különösen a Szovjetunió, az USA reagálását. Külön tárgyalják India viszonyát az 1956-os magyar forradalomhoz, a budapesti indiai diplomáciai misszió szerepét, kapcsolatát a forradalmárokkal, Jawaharlal Nehru miniszterelnök álláspontját és közvetítő diplomáciai lépéseit a megtorlások enyhítése érdekében. Az elemzések kitérnek India ENSZ fórumain kifejtett álláspontjára is a „magyar kérdés”-ben.
A megemlékezés-sorozat záró eseménye szintén a Jawaharlal Nehru Egyetemen lesz, ahol november 14-én a „Film és történelem” című program keretében történészek és filmesztéták együtt elemzik Mészáros Márta A temetetlen halott c. filmjét.
Ugrás vissza Ugrás vissza...