Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Diákhitel: változatlan összegek, 10,5 százalékos kamat

Cikk:

Diákhitel Központ
2009. augusztus 28.
                             
                                                                                                             
Az új tanévben változatlanok a felvehető összegek, a költségtérítésesek legfeljebb havi 50, a többiek havi 40 ezer forintot kérhetnek. A kamat a következetes finanszírozási politikának köszönhetően 10,5 %-ra mérséklődött. További jó hír, hogy a törlesztők júliustól - ha szükségét érzik - maximum 2 évre kérhetik törlesztőrészletük mérséklését.

Szeptember első hetében minden érettségiztető középiskolába megérkezik a Diákhitelről készített rövid tájékoztató film. Ekkor indul a „Hitelesen a Diákhitelről" pályázat, amire középiskolás újságírók jelentkezhetnek, valamint egy rövidfilm pályázat is, ahol a fiatalok a humor eszközeivel mutathatják be az egyetemistaként vesztesnek ítélt, elkerülendő élethelyzeteket.

A 2008/2009-es tanévben a 18.172 újonnan csatlakozott hiteligénylővel együtt összesen 73.407 felsőoktatásban tanuló számára 22,3 milliárd forint Diákhitel kifizetés történt. Az egy hitelfelvevőre jutó átlagos összeg történetünk során most volt a legmagasabb: megközelítette a 300 ezer forintot. 2001 óta összesen már több mint 271 ezren éltek a Diákhitel lehetőségével.

Jelenleg 107.636 törlesztésre kötelezett ügyfelet tartunk nyilván. A törlesztők, a kezdetektől a 2008/2009-es tanév végéig összesen 51,5 milliárd forintot fizettek be, amely a törlesztésként elvárt összeg 187 %-a. Több mint félszázezren pedig már minden tartozásukat visszafizették. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy ügyfeleink döntő többségének a kötelező törlesztőrészlet befizetése nem okoz gondot, és marad pénzük a díjtalan előtörlesztés igénybevételére is.

Fontos feladatunknak tekintjük a tájékoztatást, amit a kommunikációs eszközök széles skálájának alkalmazásával biztosítunk. Cél, hogy az érintettek tisztában legyenek a lehetőségeikkel, és a döntést mindenki felelősen, alapos mérlegelés után hozhassa meg. 

A jövő héten minden érettségiztető középiskola igazgatójához egy rövid tájékoztató film érkezik, amely közérthető stílusban és tárgyilagosan veszi sorra a diákhitelezés legfontosabb tudnivalóit, szabályait és hátterét a folyósítástól a törlesztésig. A film elsősorban a szülők, és általuk a családok figyelmét igyekszik felhívni arra, hogy már a továbbtanulásról szóló döntés során érdemes személyesen megismerkedni a Diákhitel lehetőségével.  

A fiatalok számára 60 másodperces rövidfilmek készítésére írunk ki pályázatot. Olyan filmeket várunk, amelyek az egyetemistákra és főiskolásokra leselkedő különféle vesztes helyzeteket figurázzák ki, mutatják be a humor eszközeivel. A pályázók által elkészített filmek a www.nemvagyokluzer.hu című weboldalon lesznek majd elérhetők.

Ősszel az első Diákhitel-folyósítási nap szokás szerint október 15-én lesz. Aki még soha nem kért Diákhitelt, de már októberben pénzhez szeretne jutni, annak legkésőbb szeptember 15-ig kell leadnia igénylését a kijelölt postahivatalokban, illetve az együttműködő pénzintézetek fiókjaiban.

Akik korábban már kaptak Diákhitelt, azoknak nem kell új igénylést leadni, viszont célszerű szeptember közepéig beiratkozni/bejelentkezni tanintézetükbe. Ha megváltoztak a tanulmányi adataik, vagy újra szeretnék indíttatni a korábban leállított folyósítást, akkor azt is szeptember közepéig kell bejelenteni. Több idő áll rendelkezésükre azoknak, akik a korábban igényelt hitelösszegükön vagy a folyósítás gyakoriságán (haviról egyösszegűre, egyösszegűről havi folyósításra való áttérés) változtatnának. Ők ezt szeptember 30-ig tehetik meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...