Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idén is beszámoltak a tudományos és technológiai szakdiplomaták

Létrehozva: 2009. október 6.
Módosítás: 2009. október 6.
Forrás: Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomaták feladata egy-egy ország innovációs rendszerének feltérképezése, a megfelelő szakmai kapcsolatok kiépítése, a Magyarország számára releváns információk összegyűjtése és hazánkba továbbítása. Különösen fontos szerepük van a tudománydiplomáciai események előkészítésében és lebonyolításában, segítséget nyújtanak a partnerkeresésben a hazai kutatók számára, ilyen jellegű igény felmerülése esetén elemzéseket készítenek. Az attaséi hálózatot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a Külügyminisztérium közösen működteti. A szakdiplomaták minden évben nyilvános beszámolón adnak számot elért eredményeikről, illetve minden második évben konferencián is megvitatják a nemzetközi tudománydiplomácia aktuális kérdéseit. Idén tizenegyedik alkalommal került sor ilyen konferenciára.

Az október 1-i konferencia előtt két napon keresztül az attasék beszámolói zajlottak a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal épületében. A konferencián előadóként vett részt Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára; Takács István, a Külügyminisztérium főosztályvezetője, illetve Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke. Az előadások után Dr. Vass Ilona, az NKTH elnökhelyettesének moderálásával egy kerekasztal-beszélgetés zajlott le a TéT-attasék résztvételével, amelyen válság és innováció kapcsolatáról volt szó.

Burány Sándor az attaséi rendszer fontosságának ismertetése után hangsúlyozta: a legtöbb országhoz hasonlóan Magyarország is tisztában van a kutatás és innováció jelentőségével. Noha a magyar K+F ráfordítások aránya elmarad az optimálistól, 2008-ban, növekvő tendenciát mutatva, ismét meghaladta az 1%-os mértéket. A kormány 20 milliárd forinttal a 2010. évi költségvetésben is biztosítja a költségvetési hozzájárulást a Kutatási és Technológiai Innovációs Alaphoz. Így a teljes hazai K+F ráfordítás (az állami költségvetésből, a Strukturális Alapokból, valamint a vállalkozási ráfordításokból), kb. 280 Mrd Ft lesz jövőre.

Takács István a TéT attasékról elmondta: különösen jól felkészült, sokoldalú szakemberekről van szó. Az attasék így nem csak saját, speciális feladatuk ellátásával, de a nagykövetségek általános képviseleti tevékenységében való részvétellel is segítik a Külügyminisztérium munkáját.

Csopaki Gyula előadásában részben az NKTH támogatási politikáját ismertette röviden, és köszönetet mondott a TéT attasék munkájáért, röviden kitérve az attasék által elért legfontosabb eredményekre. Az NKTH elnökének előadása szorosan összekapcsolódott a kerekasztal-beszélgetéssel, illetve az elmúlt két napon elhangzott beszámolók témájával. Az egyes országokban működő TéT-attasék az idén is számos esetben járultak hozzá Magyarország nemzetközi tudományos és technológiai kapcsolatainak bővítéséhez - Csopaki Gyula néhány kiemelten fontos példát is megemlített.

Budapesten is létrejöhet a világhírű Fraunhofer intézet egy német-magyar egysége, amely Németországgal közös finanszírozásban valósul meg. Franciaországgal idén sikerült elindítani egy biotechnológiai TéT-együttműködést, amelyhez kapcsolódóan egy francia-magyar kiírású pályázat is kapcsolódik, amelynek első fordulójának eredményeit már el is bírálták. Ugyancsak sikerült tető alá hozni egy kínai-magyar közös finanszírozású pályázatot, amely Shenzhen város és Magyarország között járul hozzá közös K+F projektek elindításához. A Rómában állomásozó TéT-attasénak komoly szerepe volt az olasz-magyar régiós együttműködések kialakításában; a washingtoni TéT-attasé pedig az amerikai TéT megállapodás előkészítésében működött közre. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal még az idén meghirdeti Technológiai Inkubátor programját, amely kidolgozásában nagy segítséget jelentett az izraeli modell megismerése, az azzal kapcsolatos szakértői tapasztalatok átvétele. Ugyancsak az izraeli-magyar tudományos kapcsolatok erősítéséhez járult hozzá az a 2008 decemberében, Miskolcon magyar, izraeli és palesztin kutatók résztvételével tartott nanotechnológiai workshop.

Rendkívüli diplomáciai siker volt az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Magyarországra kerülése is, amelynek előkészítésében mind a brüsszeli, mind az uniós államokban működő TéT-attaséknak jelentős szerepe volt.

A szakdiplomaták beszámolóikban, valamint a konferencia második felében tartott kerekasztal-beszélgetésen beszámoltak arról is, hogy a fogadó országokban jellemzően a válság hatására sem csökkentek a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordított összegek. Mi több: a legtöbb ország arra a következtetésre jutott, hogy számára elsősorban a kutatás-fejlesztés, az innováció jelenti a kiutat a válságból, így több helyen még növelték is az ilyen irányú ráfordításokat. A gazdasági krízis ugyanakkor a prioritások, stratégiák átgondolására is megfelelő alkalmat jelentett.

A TéT-attasék munkájáról, az NKTH honlapján, a http://www.nkth.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/tet-attasei-halozat/tudomanyos-technologiai címen olvasható bővebb információ, ahol az éves beszámolók is megtalálhatóak.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...