Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Képes egészségvédő figyelmeztetések a dohánytermékeken

Létrehozva: 2011. december 19.
Módosítás: 2011. december 19.
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

 

A kormány elfogadta a dohánytermékek jelöléséről szóló előterjesztést. Az előterjesztés alapján jövő év szeptemberétől a dohánytermékek csomagolása csak képes egészségvédő feliratokkal gyártható, 2013. január 1-től pedig csak így hozható forgalomba a termék. A kormány ezen döntése egy újabb fontos lépés a dohányzás leküzdéséhez vezető úton.
Az elfogadott előterjesztés tartalmazza a gyártók által kötelezően alkalmazandó, sem tartalmában, sem motívumaiban nem változtatható figyelmeztetéseket, azok méretét és azt, hogy a feliratokat hol kell elhelyezniük a csomagoláson.
Az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar lakosság egészségi állapota sokkal rosszabb, mint azt az ország gazdasági fejlettsége indokolná. Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik. A cigarettázás ráadásul egyre fiatalabb korban kezdődik. A magyar óvodások 8%-a kipróbálta, az általános iskolás gyerekek 30%-a pedig rendszeresen dohányzik. Magyarországon a dohányzással összefüggő betegségben 18 percenként meghal valaki.  Naponta 70, évente pedig csaknem 30 ezer honfitársunkat veszítjük el a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt, több százmilliárd forintos károkat okozva nemzetgazdasági szinten (egészségügyi ellátás, betegség miatti jövedelemkiesés, gyógyszerkiadás, rokkantnyugdíj). Éppen ezért törekedni kell arra, hogy minél több helyen hívjuk fel a lakosság figyelmét a cigaretta egészségre fokozottan veszélyes, bizonyítottan kockázatokkal járó fogyasztásának következményeire.
A kombinált egészségvédő figyelmeztetések bevezetése, amelyet egy felmérés szerint a magyar lakosság közel négyötöde támogat, fontos előrelépés a dohányzás elleni küzdelemben, a képpel illusztrált feliratok ugyanis bizonyíthatóan hatásosabbak a csak írásbeli figyelmeztetéseknél.
Ugrás vissza Ugrás vissza...