Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:OPEN DAYS: Az európai régiók és városok lendületet vesznek 2020 felé, és beruháznak a növekedésbe

Létrehozva: 2013. október 8.
Módosítás: 2013. október 8.
Forrás: Európai Bizottság

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Európa régióinak és városainak több mint 5 500 képviselője fejti ki elképzeléseit és megközelítéseit arról, hogy az EU regionális szakpolitikájával összhangban végrehajtott új generációs beruházások miként vezethetik vissza Európát a növekedés útjára a munkahelyteremtés és a versenyképesség fellendítése révén.

Az évente, immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő „OPEN DAYS – A régiók és városok európai hete” elnevezésű eseménynek október 7–10. között Brüsszel ad otthont. A négynapos – a maga nemében a legnagyobb – rendezvény során találkoznak egymással a politikai döntéshozók, a politikusok és a szakértők, hogy megvitassák az uniós regionális politika legfontosabb aktuális kérdéseit. Az idei eseménnyel egy időben zajlik a szakpolitika alapvető reformjainak véglegesítése, a 2014–2020-as programok pedig döntő szakaszukba érkeznek. Az OPEN DAYS házigazdája Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos és Ramón Luis Valcárcel, a Régiók Bizottságának elnöke. A rendezvényt az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso nyitja meg.

A nyitóülés keretében vitafórumra kerül sor arról, hogy milyen központi szerepet játszhat az EU regionális szakpolitikája abban, hogy Európa visszatérhessen a gazdasági fellendülés és a növekedés útjára.

A közelgő esemény kapcsán Hahn biztos így nyilatkozott: „Az idei OPEN DAYS során jelöljük ki azt az irányt, hogy a következő hét évben miként ruházzuk be és irányozzuk elő forrásainkat. A 2013. évi OPEN DAYS-re az Unió regionális szakpolitikája szempontjából döntő pillanatban kerül sor. A szakpolitika reformjáról folytatott tárgyalások a végső szakaszba érkeztek, és a régiók szorosan együttműködnek a Bizottság szolgálataival az érdemi munka előkészítése, valamint az új generációs programokkal kapcsolatos stratégiáik előterjesztése céljából. Új, megreformált szakpolitikánk valódi lehetőséget kínál a régióknak arra, hogy beruházzanak a jövőbeni növekedésbe és jólétbe. A célunk az, hogy beruházási prioritásokat jelöljünk ki, ugyanakkor kiaknázzuk a városaink és régióink egyedi erősségeit. Érdeklődéssel várom eszmecserénket arról, hogy a regionális politika miként járulhat hozzá városaink és régióink átalakításához a versenyképességük fokozása, a növekedés serkentése és új munkahelyek létrehozása útján.”

Ramón Luis Valcárcel, a Régiók Bizottságának elnöke hozzáfűzte: „Elindul a megreformált kohéziós politika végrehajtása annak céljával, hogy mielőbb hatékony eszközként szolgálhassa a gazdaság élénkítését és a foglalkoztatás fellendítését. A régiók és a helyi hatóságok versenyt futnak az idővel annak érdekében, hogy biztosíthassák a 2014–2020-as beruházási tervek végrehajtásának jövő évi megkezdését. A Régiók Bizottsága teljes elkötelezettséggel segíti a régiókat abban, hogy e versenyt megnyerjék, a legszínvonalasabb projektek és stratégiák támogatásával. Ennek fényében a 2013. évi OPEN DAYS döntő fontosságú lehetőséget jelent a regionális szakpolitika kulcsszereplői számára ahhoz, hogy megismerkedjenek az új eszközökkel és szabályokkal, illetve megosszák egymással a régióink növekedését célzó legjobb ötleteiket.”

Az OPEN DAYS – melynek idei mottója: „Az európai régiók és városok lendületet vesznek 2020 felé” – mintegy 100 workshopot kínál, melyek a következő témákra összpontosulnak:

  • A változások kezelése 2014–2020 között: innovatív megközelítések a jövendő beruházási prioritások (pl. integrált területi beruházások, közös cselekvési tervek, igazgatási kérdések, pénzügyi eszközök stb.) teljesítése céljából.

  • Szinergiák és együttműködés: a különböző uniós, nemzeti és regionális szakpolitikák között és a különféle finanszírozási források kombinálása. Az együttműködéssel kapcsolatos különböző megközelítések vizsgálata, ideértve a makroregionális stratégiákat, valamint a nemzeti, regionális és városi szintű közigazgatási és szakértői intézmények közötti együttműködést.

  • Kihívások és megoldások: az Európa regionális és városi területeit érintő közös kihívások értékelése és javaslatok gyakorlati megoldásokra, pl.: a kkv-k finanszírozáshoz és globális piacokhoz való hozzáférése, ifjúsági munkanélküliség, demográfiai kihívások, hulladék- és vízgazdálkodás, természeti kockázatok kezelése, forgalmi torlódások, környezetszennyezés vagy magas energiafelhasználás.

Kiemelt programok

Valcárcel elnök és Hahn biztos sajtókerekasztalt tart október 7-én 13:30 órakor a Régiók Bizottságának székházában.

A 19 döntős négy kategóriában versenyez majd a 2014. évi RegioStars díjért, és Brüsszelben, a Charlemagne épületben sorra kerülő egész napos műhelytalálkozó keretében mutatkozik be.

„Az európai városok életminősége” felmérés – melynek során 79 város 41 000 polgára fejtette ki véleményét a városi életről – főbb eredményeinek bemutatása: október 8., kedd, 16:30 óra, a Berlaymont épület Schuman terme.

100 EUrban solutions” – szabadtéri kiállítás, melyet október 8-án, kedden 17:30 órakor Hahn biztos és Rudi Vervoort miniszter, Brüsszel-főváros régió elnöke avat fel. Helyszín: Brüsszel, Place Jean Rey. Ezenkívül október 8-án este a kiállítás útvonalán található 12 helyszínen számos további hálózati eseményre kerül sor.

A 2014. évi „Europe in my region” – fotókiállítás, melynek Görögországból, Magyarországról és Máltáról érkező díjazottjait Hahn biztos mutatja be a díjaikkal együtt október 9-én, szerdán 11:15 órakor a Charlemagne épületben.

Az idei OPEN DAYS újdonsága: Master Class 77 kiválasztott PhD-hallgató és pályakezdő kutató számára a regionális és várospolitika területén.

A brüsszeli szemináriumok mellett 2013 decemberéig több mint 300 eseményre kerül sor „Európa a régiómban/városomban” címmel.

További információk

Ugrás vissza Ugrás vissza...