Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Foglalkoztatás: az EB javaslatot terjeszt elő az EURES álláskereső hálózat fejlesztésére

Létrehozva: 2014. január 20.
Módosítás: 2014. január 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európai Bizottság javaslatának az a célja, hogy az EURES páneurópai álláskereső hálózat megerősítése révén bővüljön az álláskínálat, eredményesebbé váljon az állásközvetítés, és a munkáltatók – különösen a kis- és középvállalkozások – gyorsabban és sikeresebben tudják betölteni álláshelyeiket.

A javaslat elfogadásával az Európai Unió Minisztereinek Tanácsa és az Európai Parlament olyan szabályozást fog bevezetni, amelynek köszönhetően az állampolgárok a lehető legtájékozottabban dönthetnek külföldi munkavállalásukról. „A Bizottság ambiciózus javaslata a munkanélküliség gyakorlatias eszközökkel való leküzdését segíti. Az intézkedés hozzájárul a munkaerő-piaci egyenlőtlenségek kiküszöböléséhez, mivel a lehető legjobban kiaknázza a betöltetlen álláshelyeknek az Európai Unión belüli cseréje adta lehetőségeket, és nagyobb összhangot biztosít a betöltendő állások és az álláskeresők között. A megújult EURES várhatóan előmozdítja a munkaerő mobilitását és egy ténylegesen integrált uniós munkaerőpiac létrejöttét” – nyilatkozta Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos.

A javaslatban foglalt új szabályoknak köszönhetően az EURES hatékonyabb, a munkaerő-felvétel átláthatóbb, a tagállamok közötti együttműködés pedig szorosabb lesz, mivel többek között lehetőség nyílik arra, hogy az EURES:

a korábbinál több – akár magánkézben lévő foglalkoztatási szolgálatoktól származó – uniós állásajánlatot tegyen közzé internetes portálján. Az álláskeresők egész Európában azonnal hozzáférhetnének ugyanazokhoz az állásajánlatokhoz, a regisztrált munkáltatók pedig az önéletrajzok széles köréből válogathatnának;

az állásajánlatok és az önéletrajzok alapján automatikus állásközvetítést végezzen;

minden uniós álláskeresőnek és munkáltatónak tájékoztatást nyújtson az uniós munkaerőpiaccal és az EURES hálózattal kapcsolatos alapvető tudnivalókról;

a jelentkezőknek és a munkáltatóknak mobilitástámogató szolgáltatásokat nyújtson a munkaerő-felvétel megkönnyítése és a frissen felvett munkavállalók külföldi beilleszkedése érdekében;

fokozza a tagállamok közötti koordinációt és információcserét az egyes országok munkaerőhiányát, illetve -többletét illetően, hogy ezáltal a mobilitás a tagállamok foglalkoztatási politikájának szerves részévé válhasson.

Ezek a fejlesztések az álláskeresőknek és a különböző méretű vállalkozásoknak egyaránt hasznosak, a kkv-knek pedig különösen előnyösek, hiszen az EURES által díjmentesen nyújtott szolgáltatások hiányában nem biztos, hogy módjukban állna külföldi munkaerőt felvenni.

Háttér

Az EURES hálózatra vonatkozó rendeletjavaslaton túlmenően intézkedések egész sora hivatott megkönnyíteni a munkavállalók szabad mozgását: a Bizottság a munkavállalók szabad mozgáshoz való jogának fokozottabb érvényre juttatása érdekében 2013 áprilisában jogalkotási javaslatot terjesztett elő (IP/13/372, MEMO/13/384), melyet az Európai Unió Minisztereinek Tanácsa és az Európai Parlament várhatóan hamarosan elfogad, novemberben pedig közleményt bocsátott ki a személyek szabad mozgásáról (IP/13/1151, MEMO/14/9).

Jelenleg 7,5 millió európai polgár, vagyis a munkavállalóknak csupán 3,1%-a dolgozik a sajátjától eltérő tagállamban. Évente átlagosan hétszázezren költöznek munkavállalási céllal külföldre az Európai Unión belül, vagyis az ilyen jellegű mobilitás aránya (0,29%) sokkal kisebb, mint Ausztráliában (1,5% 8 állam között) vagy az Egyesült Államokban (2,4% 50 állam között).

Az Európai Álláshelyfigyelőből megtudhatjuk, hogy miközben az európai munkanélküliség rekordokat dönt, 2013 első negyedévében kétmillió állás volt betöltetlen. Noha a munkaerőpiacok dinamikájának velejárója, hogy vannak betöltetlen álláshelyek, ezek jelentős része mégis a helyileg nem orvosolható munkaerőhiánynak tudható be.

A mobilitás mindazonáltal jelentősen megnőtt az elmúlt években. A 2005. évhez képest 4,7 millióval lettek többen a saját tagállamukon kívül dolgozó uniós munkavállalók. A külföldi munkavállalást fontolgatók tábora is egyre népesebb: az EURES portálon nyilvántartott álláskeresők száma 2007 és 2013 között 175 000-ről 1 100 000-re ugrott.

Az EURES hálózat 1993 óta szolgálja az Európai Bizottság, az uniós tagállamokban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben működő állami foglalkoztatási szolgálatok, valamint más partnerszervezetek együttműködését. Több mint 850 tanácsadója napi kapcsolatban áll az álláskeresőkkel és a munkáltatókkal Európa-szerte.

A hálózat tevékenységének része az EURES portál is. A portál – az Európai Unióban egyedülállóan – valamennyi részt vevő ország élet- és munkakörülményeiről díjmentes tájékoztatást ad 25 nyelven. A portál egy adott hónapon belül bármikor több mint 1,4 millió állásajánlathoz és 1,1 millió önéletrajzhoz ad hozzáférést.

Az EURES hálózat évente körülbelül 150 000 állást közvetít (ötvenezret a tanácsadói révén, százezret pedig a portálon keresztül)

További információk

Ugrás vissza Ugrás vissza...