Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Enyhülnek az uniós szabályok: a kkv-k könnyebben juthatnak hozzá a számukra nélkülözhetetlen finanszírozáshoz

Létrehozva: 2014. január 23.
Módosítás: 2014. január 23.
Forrás: Európai Bizottság

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európai Unió egyszerűbbé teszi a vállalkozásoknak a beruházásaikhoz elengedhetetlen finanszírozás megszerzését.

Az állami támogatások uniós szabályai azért módosulnak, mert a 2008-as pénzügyi válság óta az EU-ban a kis- és középvállalkozásoknak mintegy harmada nem jut elegendő finanszírozáshoz ahhoz, hogy növekedni és fejlődni tudjon.

Az induló (start-up) és a növekvő vállalkozások többnyire még mindig erősen rá vannak utalva a hagyományos banki kölcsönökre, melyek azonban a hitelválság következtében elapadtak.

A finanszírozási hiány áthidalása

Ez a piaci hiányosság már a kezdeti szakaszban hátrányosan érinti a cégek fejlődését, emiatt nehéz új vállalkozásokba beruházni, és kevés a mindennapi működésre fordítható tőke.

A cél tehát az, hogy egyszerű és rugalmas szabályok bevezetésével meggyorsítsuk a kisvállalkozások finanszírozáshoz jutását, s így azok új termékekkel és ötletekkel jelenhessenek meg a piacon.

A vállalkozások állami támogatására vonatkozó uniós szabályok még a hitelválság előtt születtek. Céljuk az volt, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsenek a gazdasági szereplőknek. E szabályok korlátozzák az EU országainak mozgásterét arra, hogy megsegítsék azokat a vállalkozásokat, amelyeknek nem sikerül a magánszektorban finanszírozásra szert tenniük.

A növekedés és a munkahelyteremtés serkentése

A Bizottság új iránymutatása ezt az adminisztratív terhet leveszi az Unió országainak válláról, és megkönnyíti a finanszírozási hiány áthidalását, hiszen lehetővé teszi olyan támogatási rendszerek bevezetését, amelyek a cégeknek a pénzügyi támogatások széles körét nyújtják, például tőkeinjekciót vagy garanciát.

E nemzeti rendszerek remélhetőleg az eddigieknél jobban fogják ösztönözni a magánbefektetőket arra, hogy kis- és középvállalkozásokba fektessék pénzüket.

E változások – amellett, hogy várhatóan a munkahelyteremtést is elősegítik – nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdasági növekedés helyreállítását célzó uniós erőfeszítések sikerrel járjanak e számos vállalkozás számára vészterhes időkben.

A viszonylag nagyobb összegű – vállalkozásonként 15 millió euróig terjedő – támogatások is mentességet élveznek majd a Bizottság ellenőrzése alól, szemben az eddigi felső határral, amely vállalkozásonként 1,5 millió euró volt. Ez lehetővé teszi, hogy a Bizottság azokra az esetekre összpontosítsa figyelmét, amelyek a versenyre leginkább hatással vannak.

Az uniós kormányokkal folytatott alapos egyeztetések nyomán kialakított szabályok 2014. július 1-jén lépnek hatályba az uniós versenyjogi szabályozás szélesebb körű felülvizsgálatának részeként.

Ugrás vissza Ugrás vissza...