Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EU az adatvédelmi reformok mielőbbi elfogadását szorgalmazza

Létrehozva: 2014. január 30.
Módosítás: 2014. január 30.
Forrás: Európai Bizottság

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az 1995-ös szabályok megújítása, a magánélethez való jognak az internet világában történő érvényre juttatása és a vállalkozások támogatása érdekében az EU fel kívánja gyorsítani az adatvédelmi reformok elfogadásának folyamatát.

A reformok bevezetésével a tervek szerint egységes és egyszerűsített szabályrendszer lép majd életbe az egész EU-ra vonatkozóan, ellentétben a jelenlegi helyzettel, amikor is a tagállamok eltérően alkalmazzák az 1995-ös jogszabályokat.

Az új javaslat értelmében a polgárok egyrészt könnyebben hozzá fognak férni saját adataikhoz, másrészt könnyebben töröltethetik azokat: ha nem áll fenn olyan jogilag megalapozott indok, amely miatt tárolni kell az adataikat, élhetnek majd a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való joggal.

A nemzeti adatvédelmi hatóságok emellett büntetést szabhatnak majd ki az adatvédelmi szabályokat megszegő vállalatokra, a bűnüldöző hatóságok által gyűjtött adatok pedig hatékonyabb védelemben fognak részesülni.

Adatvédelmi aggályok

Napjainkban 10-ből 9 európai tartja aggasztónak, hogy a mobilalkalmazások a beleegyezésük nélkül gyűjtenek adatokat. Emellett 10-ből 7 polgárt az a kérdés is foglalkoztat, hogy a cégek hogyan használják fel a magánszemélyek által megadott adatokat. Az adatvédelmi szabályok megerősítésével el lehetne oszlatni az ilyen és hasonló kételyek egy részét.

Az Európai Bizottság 2012-ben terjesztette elő erre vonatkozó javaslatát, melyet azonban az Unió két másik jogalkotó szervének, a Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe léphessen. Remélhetőleg minderre még az idei év vége előtt sor kerül

Az Unió emellett azon is dolgozik, hogy sikerüljön helyreállítani az EU és az USA közötti adatcsere iránti bizalmat.

Az adatvédelemhez való jog

A személyes adatok köre számos információt ölel fel, a lakcímtől kezdve az orvosi adatokon át a közösségi oldalakon közzétett bejegyzésekig. Az Európai Unió Alapjogi Chartája értelmében az uniós polgárokat megilleti a jog, hogy személyes adataik védelemben részesüljenek.

Gazdasági előnyök

A javaslat elfogadása esetén csökkenni fognak a vállalkozások adminisztratív költségei, ami a becslések szerint évi 2,3 milliárd eurós megtakarítást eredményezhet.

Ezen túlmenően az egységes adatvédelmi szabályok alkalmazása egyenlő feltételeket teremt majd az EU-ban működő valamennyi vállalkozás számára, még akkor is, ha székhelyük az egységes piac országain kívül található.

A szabályok alól csak a kisvállalkozásokra vonatkozik majd mentesség néhány esetben, pénzügyi terheik csökkentése érdekében.

Európai Adatvédelmi Nap: vegyen részt Ön is a vitában!

Az Európai Adatvédelmi Nap alkalmából január 28-án közép-európai idő szerint 12.00 és 13.30 között uniós szakértők fognak válaszolni a Twitteren az adatvédelemmel kapcsolatos kérdésekre. Az online párbeszédbe az #EUdataP és az #EUchat címkék segítségével lehet bekapcsolódni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...