Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EU és az ipari szereplők közös erővel 22 milliárd eurót ruháznak be a kutatásba és az innovációba

Cikk:

Az Európai Bizottság, az EU-tagállamok és az európai cégek több mint 22 milliárd eurót fognak beruházni a következő hét év folyamán a színvonalas munkahelyeket biztosító ágazatokban folyó innovációba. A pénz oroszlánrésze öt köz-magán partnerség (PPP) tevékenységét finanszírozza majd az innovatív gyógyszerek, a repüléstechnika, a bioalapú iparágak, az üzemanyagcella- és hidrogéntechnológia, valamint az elektronika terén. Ezek a kutatási partnerségek növelni fogják az EU iparának versenyképességét. Olyan ágazatokban fejtik majd ki ezt a hatást, amelyek több mint 4 millió embernek adnak munkát. Ezenfelül megoldást hivatottak találni több olyan, az emberek szempontjából igen fontos kihívásra, melyekre a piac egyedül nem képes kellően gyorsan választ találni. Példaként említhető a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, illetve az antibiotikumok új generációjának kifejlesztése (MEMO/13/669). A csomagban a Bizottság arra is javaslatot tesz, hogy – az egységes európai égbolt létrehozásának támogatása céljából – a kutatási és innovációs beruházások összevonására irányuló kezdeményezés a légiforgalmi szolgáltatásokra is terjedjen ki (IP/13/664).

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: „Az Európai Uniónak a jövőben is vezető szerepet kell betöltenie a színvonalas állásokat biztosító és stratégiai jelentőségű globális technológiai ágazatokban. A Bizottság innovációs beruházási javaslatcsomagja éppen ezt próbálja elérni azáltal, hogy a finanszírozást az állami pénzeszközök és a magánforrások ötvözésével valósítja meg. A csomag tökéletes példa arra, hogyan szolgálja az uniós költségvetés a növekedést.”

A javaslatcsomag értelmében az EU 8 milliárd euró értékű beruházást hajt végre a következő uniós kutatási és innovációs program, a Horizont 2020 keretében. Ezt az összeget az ipari szereplők hozzávetőleg 10 milliárd, az uniós tagállamok pedig közel 4 milliárd euróval toldják meg.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős európai biztos kijelentette: „Ezek a kezdeményezések nemcsak az uniós gazdaságot erősítik, hanem azt is elősegítik, hogy javuljon a polgárok életminősége. Az együttműködés révén képesek leszünk arra, hogy érdemben foglalkozzunk olyan problémákkal, melyekkel egyetlen vállalat vagy ország sem tud önmagában megbirkózni."

A javaslatcsomagban a következő öt – közös technológiai kezdeményezésnek nevezett –köz-magán társulás szerepel:

  • Innovatív gyógyszerek 2 (IMI2): célja a védőoltások, gyógyszerek (pl. antibiotikumok) és kezelések új generációjának kifejlesztése (tájékoztató kiadvány)
  • Üzemanyagcella- és hidrogéntechnológia 2 (FCH2): célja a tiszta és hatékony technológiák térnyerésének elősegítése a közlekedés, az ipar és az energiaügy területén (tájékoztató kiadvány)
  • „Tiszta Égbolt 2” (CS2): célja a számottevően kevesebb szén-dioxidot a légkörbe kibocsátó, környezetkímélőbb és csendesebb repülőgépek kifejlesztése (tájékoztató kiadvány)
  • Bioalapú iparágak (BBI): célja, hogy a megújuló természeti erőforrások és az innovatív technológiák használata révén környezetkímélőbbé váljanak a mindennapok során használt termékek (tájékoztató kiadvány)
  • Elektronikai alkatrészek és rendszerek (ECSEL): célja az európai elektronikai gyártási kapacitás fellendítése (tájékoztató kiadvány ésMEMO/13/673)

Háttér

A közös technológiai kezdeményezések az európai ipari szereplők széles köre előtt nyitva állnak, ideértve a kkv-kat is. Finanszírozást a kutatószervezetek mindegyike megpályázhat, a szervezet típusától függetlenül. A Bizottság az új kezdeményezések kidolgozása során szorosan együttműködött az ipari szereplőkkel, akik jelentős pénzforrásokkal járulnak hozzá a megvalósításhoz. Az új kezdeményezések előkészítése során a Bizottság figyelembe vette azokat a kritikai észrevételeket, miszerint a jelenlegi kezdeményezések túl összetettek, és túl nehéz részt venni bennük, és ezek alapján gyökeres változtatásokat hajtott végre.

Az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló, a Tiszta Égbolt elnevezésű, valamint az üzemanyagcella- és hidrogéntechnológiai közös technológiai kezdeményezés esetében már létező kezdeményezésről van szó. Az elektronikai alkatrészekkel és rendszerekkel kapcsolatos közös technológiai kezdeményezés két, már életre hívott partnerség tevékenységén fog alapulni. A bioalapú iparágakra vonatkozó közös technológiai kezdeményezés teljesen új. A Bizottság által most előterjesztett csomagban felvázolt új jogalkotási javaslatokra azért van szükség, hogy a kezdeményezések helyet kapjanak az EU következő, Horizont 2020 nevű kutatási és innovációs keretprogramjában. Ez utóbbi azután lép majd életbe, hogy az Európai Parlament és a Tanács elfogadja.

A csomagban ismertetett kezdeményezések közé tartozik négy, az Európai Bizottság és az uniós tagállamok részvételén alapuló köz-magán partnerség is a következő területeken: a szegénységgel összefüggő betegségek kezelését szolgáló új gyógymódok kifejlesztése, az ipari versenyképesség javítását szolgáló méréstechnológiák kidolgozása, a csúcstechnológiai kkv-k támogatása, valamint olyan megoldások kialakítása, melyek lehetővé teszik, hogy az idősek és a fogyatékos személyek biztonságosan élhessenek saját otthonukban.

A jogalkotási javaslatokat ismertető közlemény azt is felvázolja, hogyan kívánja a Bizottság elősegíteni az ipari szereplők szerepvállalását a Horizont 2020 programban azáltal, hogy további partnerségeket hoz létre számos területen, köztük a következőkön: környezetkímélő autók, energiahatékony épületek, „a jövő gyárai”, fenntartható eljárásokat alkalmazó iparágak, robotika és fonotika.

Ugrás vissza Ugrás vissza...