Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós segítség a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások számára

Létrehozva: 2014. március 19.
Módosítás: 2014. március 19.
Forrás: Európai Bizottság

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az EU javaslatokat fogalmaz meg a pénzügyi nehézséggel küzdő cégek megsegítésére és a csődbe ment kezdő vállalkozók újrakezdési esélyeinek javítására.

Az EU-ban évente mintegy 200 ezer vállalkozás megy csődbe, és ennek következtében 1,7 millió munkavállaló megélhetése kerül veszélybe. Ezért további intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a bajba került vállalkozások még idejében szerkezetátalakítást vigyenek végbe, és elkerüljék a csődöt.

A nemzeti fizetésképtelenségi szabályok megreformálása minden érdekelt fél számára előnyös lesz. Nemcsak a jobb sorsra érdemes, életképes vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megóvása a tét ugyanis: a szabályok átalakításának az is a célja, hogy csökkenjen a befektetési kockázat, javuljon a hitelezők részére történő visszafizetések aránya és bővüljenek a határokon átívelő befektetések.

Az EU egységesebb, következetesebb rendszer kialakítására törekszik, ezért azt javasolja a tagállami kormányoknak, hogy a jelenlegi előírások helyett – melyek gyakran arra sarkallják a pénzügyi nehézséggel küzdő cégeket, hogy csődöt jelentsenek – léptessenek életbe olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a fizetésképtelenség felé sodródó vállalkozások számára a szerkezetátalakítást. A Bizottság által szorgalmazott intézkedések célja, hogy:

  • segítsék a vállalatokat abban, hogy a fizetésképtelenségi, illetve a felszámolási eljárást elkerülve idejekorán végrehajtsák a szükséges szerkezetátalakítást,
  • lehetővé tegyék a fizetésképtelen cégeknek, hogy négy hónapos felfüggesztést kérjenek a végrehajtás alól, hogy ez alatt az időszak alatt szerkezetátalakítási tervet dolgozhassanak ki,
  • biztosítsák, hogy a csődbe ment vállalkozók adóssága legfeljebb három év után elévüljön.

A korai szerkezetátalakításra jelenleg számos EU-tagországban nincs lehetőség, ott pedig, ahol a vállalkozók élhetnek ezzel a lehetőséggel, az eljárások gyakran körülményesek vagy költségesek, ami eltántorítja a cégeket attól, hogy megpróbálják elkerülni a csődöt.

A tagállamok jogszabályai közötti különbségek hatással vannak a más tagországbeli hitelezők kártalanítására, a határokon átívelő befektetési döntésekre, valamint a vállalatcsoportok szerkezetátalakítására.

Ha a szabályozás következetesebbé válik uniós szinten, azáltal csökkenni fog a más országokba irányuló befektetések kockázata, és javulni fog a hitelezők kártalanítása csőd esetén. Az adósságok rendezésére vonatkozó szabályok egységesítése azt is elő fogja segíteni, hogy a csődbe ment vállalkozók új céget alapítsanak. Ez nagyon fontos, hiszen a tapasztalatok szerint azok a kezdő vállalkozók, akiknek első próbálkozása kudarccal végződik, másodjára nagyobb sikerrel állják meg a helyüket a versenyben.

A következő lépések

Az EU arra kéri a tagállamokat, hogy egy éven belül hozzanak megfelelő intézkedéseket. A Bizottság értékelni fogja az elért eredményeket, és szükség esetén további intézkedéseket fog javasolni.

A több államra kiterjedő fizetésképtelenségi eljárásra vonatkozó jelenlegi szabályokat korszerűsítő intézkedéscsomagot az Európai Parlament már jóváhagyta. Most a tagállami minisztereken a sor, hogy az EU Tanácsában elfogadják a kezdeményezést.

Ugrás vissza Ugrás vissza...