Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Az ipar reneszánsza: kulcs a gazdaság fellendítéséhez

Létrehozva: 2014. január 28.
Módosítás: 2014. január 28.
Forrás: Európai Bizottság

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európai Bizottság intézkedési javaslatokat dolgozott ki a 2008 óta hanyatló teljesítményt mutató európai ipar fellendítése, a munkahelyteremtés előmozdítása és a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében.

Az Európai Bizottság fel kívánja virágoztatni Európa iparát, hogy így adjon lendületet a munkahelyteremtésnek és a gazdasági növekedésnek a kontinensen.

Ennek érdekében tervet dolgozott ki, melyben felvázolja az európai ipar korszerűsítéséhez vezető utat. A javasolt intézkedések között szerepel az innováció fellendítése, a technológia- és készségfejlesztés támogatása, valamint a forrásszerzés megkönnyítése is. A szükséges beruházások megvalósulását a Bizottság külön e célra előirányzott uniós források segítségével kívánja felgyorsítani.

A terv arra is kitér, hogy a cél elérése érdekében kedvezőbb üzleti környezetet kell kialakítani a szabályok egyszerűsítése, illetve az Európai Unión kívüli piacra jutás megkönnyítése révén.

Munkahelyteremtés

A remények szerint az európai ipar fellendülése további munkahelyek létrejöttét eredményezi, és a gazdasági növekedésre is kedvezően hat majd.

Az ipar foglalkoztatja a magánszektorban dolgozó munkavállalók egynegyedét, és termeli meg az európai exportcikkek több mint 80%-át. 2008-ban, a gazdasági válság kitörésével azonban az ipar hanyatlásnak indult, aminek következtében 3,5 millió munkahely szűnt meg. Az Európai Unió arra törekszik, hogy ezt a tendenciát megfordítsa, ebben látja ugyanis a gazdasági fellendülés egyik kulcsát.

A legsürgetőbb feladatok közé tartozik a növekedési potenciállal rendelkező területek – pl. a tiszta üzemű gépjárművek és az intelligens villamosenergia-hálózatok – fejlesztésének célzott finanszírozása, a forrásszerzés megkönnyítése, valamint az egységes piac működésének – pl. a szellemitulajdon-jogok védelmének – javítása, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy fellendüljön a vállalkozók, köztük is elsősorban a kisvállalkozók tevékenysége.

A következő lépések

Az Európai Bizottság javaslatait az Európai Tanács következő csúcstalálkozóján fogják az uniós tagállamok kormányai megvitatni, és – egyetértés esetén – elfogadni.

A Bizottság javaslatai azt célozzák, hogy 2020-ra az ipar az uniós GDP 20%-át termelje meg. Jelenleg ez az arány 16%.

Ugrás vissza Ugrás vissza...