Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újjáalakul a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság

Létrehozva: 2005. március 24.
Módosítás: 2005. március 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egészségügyi Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály

2005. március 24.

Egészségügyi Minisztérium az "Egészségünkre" Népegészségügyi Program egészséges életkezdettel kapcsolatos célkitűzéseivel összhangban fontosnak ítéli a további erőfeszítéseket a szoptatás támogatása érdekében és a "Bababarát Kórház" program gyakorlatának kiterjesztéséért.

A WHO és az UNICEF nyilatkozatában megfogalmazott célok elérése érdekében alakult Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság korábbi eredményeit és tapasztalatait felhasználva a tárca egy új típusú bizottság felállításáról és működtetéséről döntött a nemzeti szintű feladatok összehangolására.

A Bizottság egyik célkitűzése, hogy a "Bababarát Kórház" program ismételten kerüljön a szakmai és civil érdeklődés fókuszába, és az egészségügyi dolgozók, valamint a szoptatást támogató civil szervezetek hatékony együttműködésével a jövőben jelentősen javuljon az anyatejjel táplált csecsemők aránya Magyarországon.

A sikeres szoptatást befolyásoló három alapvető pillér:

1. Anya és csecsemőbarát, szoptatást támogató ellátás a szülészeti intézményben

2.Egységes szakmai irányelvek és szemléletmód érvényesülése a szoptatás segítésében

3. A szoptatást zavaró, a szoptatási kedvet negatívan befolyásoló reklám tevékenység tilalma, az anyatejet helyettesítő termékek, tápszerek és az ehhez szükséges segédeszközök forgalmazásának, népszerűsítésének szigorú szabályozása.

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság tiszteletbeli elnöke Dr. Rácz Jenő egészségügyi miniszter.

A Bizottság elnöki feladatainak ellátására Prof. Dr. Szabó Istvánt, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnökét, az alelnöki feladatok ellátására Prof. Dr. Tulassay Tivadart, a Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium elnökét, a titkári feladatok ellátására pedig Dr. Németh Tündét, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet osztályvezetőjét kérte fel a szaktárca.

Ugrás vissza Ugrás vissza...