Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kormányközi együttműködés - Ismét ülésezett a Magyar-Román Gazdasági Vegyes Bizottság

Cikk:

A 2009. szeptember 10-11-én, negyedik alkalommal megrendezett Magyar-Román Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) a kétoldalú együttműködés gazdasági eredményeit és a további célokat tekintette át Gyulán.

A magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében elengedhetetlen a minél szorosabb együttműködés a környező országok gazdaságaival. Ennek egyik kiváló fóruma a hazai kis- és középvállalkozások (KKV) nemzetközi porondra jutásában is kulcsfontosságú, rendszeres kormányközi egyeztetés.

A kétnapos szakmai tárgyalás tapasztalatait és a jövőbeli célokat rögzítő jegyzőkönyvet a két társelnök, Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, és Constantin Nita, Románia KKV-kért, kereskedelemért és üzleti környezetért felelős minisztere írta alá Gyulán, a Magyar-Román GVB helyszínén.

„A kétoldalú együttműködés dinamizálása hozzájárul a hazai vállalkozások nemzetközi térnyeréséhez, a sikeres vállalkozói együttműködésekhez!" - hangsúlyozta Varga István gazdasági miniszter.

Románia hazánk 9. külkereskedelmi partnere, 2008-ban a 2. legnagyobb exportpiacunk volt, a délkelet-európai régióban pedig a magyar export legjelentősebb felvevő piaca. 2008-ban a két ország közötti áruforgalom éves szinten 19 %-kal növekedett az előző évhez viszonyítva, s elérte az 5,4 Mrd eurót. A Romániába irányuló magyar szállítások a teljes magyar export 5,3 %-át teszik ki. A Romániában működő magyar tőkerészesedésű vállalatok száma tavaly meghaladta a 8.750-et, a befektetések becsülhető értéke túllépte az 1 Mrd eurót. A beruházások ösztönzése érdekében nélkülözhetetlen az állam aktív szerepvállalása.

A két ország kereskedelmi kapcsolatainak értékelésén kívül tárgyalások zajlottak a KKV együttműködés, a mezőgazdaság, az ipar, a környezetipar, az informatika, a közlekedés és energetika, valamint a klaszteresedés és a kamarai együttműködések súlyponti kérdéseiről.

A nemzetközi gazdasági válság szükségessé teszi a két ország közötti intenzívebb párbeszédet és tapasztalatcserét. Így 2009. október 10-én ismét összeülnek a magyar és román kormány képviselői, ezúttal Bukarestben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...