Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarok az EIT-projektekben

Cikk:

Kommunikációs Főosztály
Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Budapest, 2009. december 30.

Klímakutatás, megújuló energiák és az infokommunikáció területén kezdi meg munkáját a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT). Az infokommunikációs projektbe az ELTE, míg a klímakutatásba a Gödöllői Egyetem vezetésével kapcsolódik be Magyarország.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) elsődlegesen a kontinenst behálózó tudás- és innovációs társulások kialakításával fejti ki tevékenységét. Az együttműködés alapját a felsőoktatási intézményeket, kutatási szervezeteket és vállalkozásokat tömörítő Tudományos és Innovációs Társulások (Knowledge and Innovation Community – KIC), valamint a velük együttműködő partnerek alkotják. Az EIT e hosszú távú K+F-összefogás kiadásainak 25%-át fedezi. A fennmaradó részt a társulások teremtik elő.

Az első három társulást, húsz pályázó közül, 2009. december 16-án, Budapesten választotta ki az intézet irányító testülete (Governing Board). A fenntartható energia kérdésére fókuszáló társulás az energiamix diverzifikálását, a megújuló energiaforrások nagyobb szerephez juttatását, az energia megfizethetőségének kérdését és a tárolást kívánja vizsgálni. A klímaváltozás témakörében kiemelt figyelmet fordítanak a tiszta víz, a fenntartható földhasználat szerepére és lehetőségeire, az élhetőbb városok kialakítására, illetve az időjárási jelenségek, az éghajlat változásainak jobb előrejelzésére. A jövő infokommunikációs társadalma témakörében tevékenykedő KIC a vállalkozók olyan új nemzedékének kinevelését tűzte zászlajára, akik nagyban hozzájárulnak majd az innováció fellendítéséhez.
 
A gazdaság versenyképességében fontos szerepet játszó hazai innováció erősítése érdekében, a Kormány ösztönzi a magyar partnerek bekapcsolódását az európai innovációs társulásokba. Ennek érdekében — a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból meghirdetett pályázaton keresztül — 2 milliárd forintot biztosít arra, hogy hazánk képviselői a KIC-ek teljes jogú tagjaivá váljanak. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt pályázaton a magyar KIC-tagok és partnerek felsőoktatási intézmények, költségvetési és non-profit kutatóhelyek, valamint vállalkozások által létrehozott konzorciumként vehetnek részt. A felhívás tervezete megtekinthető a hivatal honlapján (www.nkth.gov.hu).

Ugrás vissza Ugrás vissza...