Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Színes nemzeti parki programok a Vizes Élőhelyek Világnapján

Cikk:

„Gondoskodás a vizes élőhelyekről - válasz az éghajlatváltozásra" - így szól az idei Vizes Élőhelyek Világnapja nemzetközileg meghirdetett jelmondata. A jeles nap alkalmából vetítettképes előadással, vízvizsgálattal, emlékkiállítással, barlangtúrával, kikericstúrával, tihanyi kirándulással, vízi gerinctelenek vizsgálatával és madármegfigyeléssel várják az érdeklődőket a magyarországi nemzeti parkok február 2-án, kedden. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tihanyban, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetében Haraszthy László természetvédelmi szakállamtitkár részvételével ünnepli a világnapot.

1971. február 2-án írták alá a vizes élőhelyek megőrzésére irányuló, ramsari egyezményt, így február 2-a a Vizes Élőhelyek Világnapja Az egyezmény a vizes élőhelyek erőforrásainak hasznosítását olyan módon célozza meg, hogy azok ökológiai jellege ne változzon. Előzetes adatok szerint az Európában őshonos kétéltűek 30, a hüllők 45, az édesvízi halak mintegy 52 százalékát fenyegeti a kipusztulás.

Magyarország 1979. augusztus 11-én csatlakozott az egyezményhez. A csatlakozás óta Magyarországon eddig 28 terület került fel a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékére, összesen közel 234 ezer hektárral, ami az ország területének mintegy két és fél százaléka. A magyarországi ramsari területek a Kárpát-medence szinte valamennyi jellemző vizes élőhely típusát magukba foglalják: sekély tavakat, mocsarakat, szikeseket, lápokat, holtmedreket, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint ember alkotta halastavakat, víztározókat.

A ramsari egyezményt aláíró országoknak nem csak a kiemelt jelentőségű területeket, hanem általában vizes élőhelyeiket is meg kell védeniük, azáltal, hogy vizes területeik védelmét beillesztik földhasználati és regionális tervezési folyamataikba. További alapkötelezettség vizes élőhelyeken alapuló természetvédelmi területek létrehozása és fenntartása a vízimadárfajok életfeltételeinek javítása érdekében. Ezen kívül vizes élőhelyekkel kapcsolatos továbbképzést -különös tekintettel a vizes élőhelyek kutatására, kezelésére és őrzésére- is végre kell hajtani.

A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából több magyarországi nemzeti park is szervez programokat, elsősorban óvodásoknak és iskolásoknak.

A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából szervezett programok:

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park programjai a hivatalos megnyitóval kezdődnek február 2-án 10 órakor Tihanyban, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetében. 10.15 órakor a  +1 oC című film vetítése kezdődik, utána pedig előadások következnek. 14.00 órától több program közül is választhatnak a résztvevők; ellátogathatnak a tihanyi révhez, madármegfigyelésen vehetnek részt vagy természetfilmeket nézhetnek.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban február 2-án  9.00, 10.00, 13.00 és 14.00 órakor "A Hortobágyi Nemzeti Park vizes élőhelyei" címmel vetítettképes előadást tartanak az általános iskolák felső tagozatosai és középiskolások részére.

A Körös-Maros Nemzeti Park dévaványai Zöldszíves Iskolaépületében február 2-án 17.00 órakor Széll Antal természetvédelmi őrkerület-vezető a víz és vízi élőlények, élőhelyek fontosságát mutatja be a helyi általános iskolásoknak.

Az Aggteleki Nemzeti Park jósvafői Kúria Oktatóközpontjában február 2-án „Ki lakik a patakban? címmel vízi gerincteleneket vizsgálhatnak meg az óvodások, miközben az iskolások "Vizes élőhelyek az Aggteleki-karszton" címmel előadást hallgathatnak, illetve  BISEL alapokon nyugvó vízvizsgálatot végezhetnek a Jósva-patakban. Ugyanezen a napon nyílik meg a jósvafői Kessler Emlékházban a Kessler Hubert emlékkiállítás, valamint a keleméri Mohos Házban a Mohos-tavakat bemutató kiállítás. Aki nem csak képeken szeretné megcsodálni a tavakat, az részt vehet a Mohos-tavakhoz vezető túrán is.

A Duna-Dráva Nemzeti Park pécsi Tettye Oktatási Központjában február 2-án 17.00 órakor „A nagymátéi Fekete István Emlékösvény és túraverseny - Fekete István gazdászévei Baranyában" címmel diavetítéses előadást láthatnak az érdeklődők. Február 6-án barlangi túrát tartanak az Abaligeti-barlangban. A barlanglátogatást követően a Denevérmúzeumban, tárlatvezető kalauzolásával ismerkedhetnek meg a résztvevők a denevérek titokzatos világával. Ugyanezen a napon tartják a kikerics túrát Szársomlyón, amely azért különleges, mert Magyarország egyetlen területén, Szársomlyón él a fokozottan védett magyar kikerics. Ezen a napon kivételes alkalom nyílik a fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Szársomlyó földtani, növénytani, állattani és kultúrtörténeti értékeinek megtekintésére is.

Az Őrségi Nemzeti Park Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpontjában február 2-án 14.30 órakor nyílik meg az a kiállítás, amely a "Vizes élőhelyek az Őrségi Nemzeti Parkban" címmel meghirdetett rajzpályázat legjobb munkáit mutatja be. A rajzversenyt a nemzeti park területén található iskolák tanulói számára hirdették meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...