Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Reagálás a Fidesz 2005. október 13-ai sajtótájékoztatójára

Létrehozva: 2005. október 13.
Módosítás: 2005. október 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egészségügyi Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály

2005. október 13.

A sürgősségi orvosi beavatkozásoknál az az elv, hogy előbb gyógyít az orvos, ment a mentőszolgálat, a költségelszámolást az egészségpénztár ezt követően végzi. A Gyurcsány kormány 2006-tól megteremti a fedezetét a járulékfizetésre nem képes állampolgártársainknak.

A Fidesz politikusai is pontosan tudhatják ezt.

Fontosabb azonban számukra a Gyurcsány kormány megrágalmazása, mint szakpolitikusi mivoltuk.

A Fidesznek négy év állt rendelkezésére, hogy tisztázza a járulékfizetőket és a járulékfizetési jogosultságokat ? ez nem történt meg.

A Fidesz megszüntette a társadalombiztosítás viszonylagos önállóságát, és működésében, funkciójában, hatáskörében az egészségbiztosítást minisztériumi főosztály rangjára süllyesztette, amit ráadásul a Pénzügyminisztérium felügyelt.

A Fidesz megszüntette a társadalombiztosítási alapokat felügyelő önkormányzatokat, megszűnt az önálló járulékbeszedés és nyilvántartás, megszűnt az E-alap önálló költségvetése.

Ezzel az egészségbiztosítás, mint önálló alrendszer erősen formalizálódott, ráadásul a felügyelete kikerült az ágazat alól, és a PM-hez került.

Ezzel szemben a Gyurcsány kormány 2006-ban több mint 40 %-kal több pénzt tesz az egészségügybe, mint 2002-ben a Fidesz. Az E-alap bevétele 303 milliárddal nő meg az állami befizetésekkel, amelyet a szociális ellátásban részesülők, a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátásban részesülők, a regisztrált munkanélküliek, hajléktalanok, valamint a gyermekek és egyéb eltartott családtagok után biztosításként fizet be az E-alap kasszájába. Mindehhez elválaszthatatlanul hozzátartoznak az állam által garantált és alanyi jogon járó ellátások (pl: járványügyi és anyavédelmi).

Ugrás vissza Ugrás vissza...