Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elhunyt Seregi László Kossuth-díjas táncművész

Létrehozva: 2012. május 14.
Módosítás: 2012. május 14.
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Elhunyt Seregi László Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a hazai és nemzetközi táncélet kiemelkedő művésze.

Seregi László 1929-ben született. Néptáncot Szabó Ivántól, klasszikus balettet Nádasi Marcellától tanult. 1952-ben mutatták be első koreográfiáját Kalotaszegi táncok címmel.

1957-ben szerződött az Operaházba, ahol táncos, majd balettmester és koreográfus volt.

Korszakalkotó koreográfiája az 1968-ban bemutatott Spartacus volt. Ez után sorra koreografálta emlékezetes, egészestés produkcióit: A fából faragott királyfit, A csodálatos mandarint, a Sylviát, A cédrust és a  Változatok egy gyermekdalra című darabot. 1983-ban a Madách Színház Macskák című produkciójának volt koreográfusa és társrendezője. 

1977 és 1984 között az Operaház balettigazgatójaként dolgozott. A ’80-as évek közepétől alkotta meg a Shakespeare-trilógia első két darabját, a Rómeó és Júliát és a Szentivánéji álmot, majd 1994-ben A makrancos Katát.

Koreográfiái a világ összes jelentős balettszínpadára meghívást kaptak, előadásait számos külföldi színpadon műsoron tartják. Seregi László neve, művészi felfogása új korszakot nyitott nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi táncművészet történetében is, munkái kiemelkedő nemzetközi elismertséget szereztek a hazai balettművészetnek.

A Magyar Állami Operaház június 21., 22., 23., 24-ei Rómeó és Júlia előadásait Seregi László emlékének ajánlja, az új évadában pedig Seregi–Shakespeare hónapot tart: 2013 áprilisában mindhárom nagysikerű művét sorozatban játssza a dalszínház balettegyüttese.

Seregi Lászlót a Magyar Állami Operaház és az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Budapest, 2012. május 14.

Ugrás vissza Ugrás vissza...