Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:ENSZ Kábítószer-ellenes Világnap

Cikk:

A Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából, 2012. június 26-án Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter elismeréseket adott át azoknak a szakembereknek, akik a megelőzés és gondozás területén eredményeket értek el. Bár Magyarország az uniós országokhoz képest azon országok közé tartozik, ahol a kábítószerekkel kapcsolatos probléma viszonylag alacsony mértéket mutat, a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a kábítószer ellenes küzdelemben; 2012 második felében társadalmi és szakmai egyeztetéseket követően kormány elé kerül az új drogstratégia.

A gyermekeknek joguk van kábítószermentes környezetben felnőni, a szülőknek gyermekeiket ilyen környezetben nevelni, az államnak pedig kötelessége biztosítani ezt a családok számára – többek között erre hívja fel a figyelmet a Kábítószer-ellenes Világnap, melyet 25 évvel ezelőtt nyilvánított az ENSZ a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napjává.

A gondozás és a megelőzés területén elért eredmények azoknak a szakembereknek köszönhető, akik áldozatos munkájukkal, erejükön felül segítik az ellátást.

Magyarország az Európai Uniós országokhoz mérten még azon szerencsés országok közé tartozik, ahol a kábítószerekkel kapcsolatos probléma viszonylag alacsony mértéket mutat. Az utóbbi évtized negatív irányú elmozdulásai azonban fokozott óvatosságra és körültekintésre intenek. A legfrissebb vizsgálatok adatai megerősítik, hogy a 18 év alatti korosztály körében kedvezőtlenül módosult az illegális szerek kipróbálásának aránya. Különösen negatív változás történt – a korábban is leginkább elterjedt – marihuána-fogyasztásban és az amfetaminokat kipróbálók arányában.

A dizájner drogok megjelenése új kihívás elé állítja a szakterületen dolgozó szakembereket. Az új pszichoaktív szerek jelentős térnyerését igazolják a rendőrség tapasztalatai, valamint az e szerek használatával kapcsolatos problémák miatt kezelésre szorulók számának fokozatos növekedése is. Éppen ezért az Európai Unió számos országa – köztük immár Magyarország is – meghozta a megfelelő szabályozást a dizájner drogok ellenőrzése érdekében.

A kialakult helyzetben az eddigieknél lényegesen nagyobb szerepet kapnak a családok és a közösségek, melyek képesek a szerhasználat nélküli életmodellt terjeszteni, az egészséges életmódot népszerűsíteni és önmagukban is védőfaktort jelenthetnek a kábítószerek kipróbálása ellen. Ez teljes mértékben illeszkedik az ENSZ által megfogalmazott üzenethez, mely a szernélküli közösségek jelentőségére hívja fel a figyelmet.

A megelőzés érdekében a kábítószerügyi koordinációért is felelős szociális államtitkárság a Szenvedélybetegek felépülésének és a kábítószer prevenciós programok támogatására, valamint a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok működésére a drogprobléma kezelését célzó helyi stratégiák megvalósítására 370 millió forintos keretösszeggel pályázatot írt ki 2011-ben. A pályázatok célja a korai kezelésbe vétel elősegítése, a terápiás folyamat erősítése, reszocializációs és rehabilitációs programok támogatása, valamint az általános, célzott és javallott prevenciós programok támogatása. Nagy érdeklődés övezte a pályázatokat, összesen 976 pályázatot nyújtottak be a szervezetek, ebből 375-öt díjazott a bíráló bizottság.

A helyi közösségek segítése, megerősítése érdekében a tárca támogatta továbbá a Regionális Kábítószerügyi Egyeztető Főrumok tanácsadói hálózatának kialakítását is.

A dizájnerdrog-prevenciós kampányban a www.designerdrog.hu honlapon külön kapnak információt a fiatalok, a szülők, a pedagógusok és a szakemberek. Az itt található email cím segítségével, konkrét problémákkal is fordulhatnak szakemberekhez a szülők, vagy maguk a bajba került fiatalok. Fontos, hogy ismerjük azt is, mit gondolnak a fiatalok a kábítószerről és hogyan képzelik ők a megelőzést. Ennek megismerését is szolgálta a fiataloknak kiírt III. Országos Drogprevenciós Kisfilm-készítő verseny, amelyben a 35 éven aluli fiataloknak saját korosztályuk számára azt kellett megfogalmazniuk, hogy nem ciki NEM-et mondani a drogra. Bemutatták, hogyan lehet a dizájner drogoktól teljesen függetlenül élni, helyette milyen egészséges, értékes alternatívákat látnak.

A Kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a kábítószer-ellenes küzdelemben, ezt is mutatja, hogy 2012 második felében társadalmi és szakmai egyeztetéseket követően Kormány elé kerülhet az új drogstratégia.

A Világnap alkalmából Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter – Elige Vitam-Díj, Miniszteri Dicséret és Miniszteri Elismerő Oklevél – elismeréseket adott át, melyek egyaránt szólnak a díjazottaknak és a szociális ágazatban dolgozóknak.

Elige Vitam-Díjban részesült:

Dr. Csiszér Nóra pszichiáter, a Drogprevenciós Alapítvány (Budapest) kuratóriumi elnöke,

Telek Ervin addiktológiai konzultáns, módszertani munkatárs, a Salgótarjáni Egészségügyi Szociális Központ szakmai vezetője,

Victor István lelkész, mentálhigiénikus, a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona (Ráckeresztúr) munkatársa.

Miniszteri Dicséretben részesült:

Batári-Szepesi Anikó pszichológus, a Drog Stop Egyesület (Budapest) elnöke,

Berényi András pszichológus, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője,

Centgraf Károly László szociális munkás, a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona (Ráckeresztúr) programvezetője,

Juhászné Ceglédi Tünde addiktológiai konzultáns, a Drogambulancia Alapítvány (Miskolc) elnöke,

Mészáros Mercedes, a Váltó-sáv Alapítvány (Budapest) szakmai vezetője,

Varga Mónika addiktológiai konzultáns, a Drogprevenciós Alapítvány (Budapest) koordinátora.

Miniszteri Elismerő Oklevélben részesültek:

a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona (Ráckeresztúr) munkatársai,

a Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Budapesti Szervezete munkatársai.

Ugrás vissza Ugrás vissza...