Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jelentősen javulhat az autizmussal élő emberek életminősége

Cikk:

A kormány 800 millió forintot fordít autizmussal élő emberek életminőségének javítására, az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás és a foglalkoztatás területén a szolgáltatások autizmus szempontú minőségének és hozzáférhetőségének fejlesztésére az Új Széchenyi Terv keretében megjelent pályázaton.

A pályázat autizmussal élő emberek ellátásában dolgozó szakemberek speciális képzésére és minőségi szolgáltatások fejlesztésére biztosít forrást, amely az autizmussal élő emberek és családjaik mindennapi életét könnyíti meg.

A támogatás célja, hogy az autizmussal élő személyek a lehető legnagyobb önállóságra tegyenek szert képességeik szintjén és felkészültek legyenek a munkavállalásra. További cél,  hogy az érintett családok  váljanak felkészültté és az ellátórendszer partnereivé  családtagjuk  önálló életvitelének és foglalkoztatásának támogatására.

Stratégiai cél, hogy javuljon az ellátó rendszer felkészültsége és a társadalomban   javuljon az autizmussal élők nehézségeinek megértése, elfogadása és erősödjön a személyre szabott támogatás. Cél, hogy az autizmussal élő emberek egy erre felkészült, befogadó társadalomban a lehető legnagyobb önállósággal élhessenek.  Ezen belül fontos, hogy  az autizmussal élő munkavállalók számára munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtani képes, felkészített rendszer álljon jöjjön létre..

Ennek érdekében támogatni kell a szakemberhálózat fejlesztését és szükség van szakmai konszenzuson alapuló ellátási/szolgáltatási követelményrendszer kialakítására, minőségi autizmus szempontú szolgáltatások nyújtására, a kapacitások fejlesztésére.

A projekt keretében létre kell hozni egy erőforrásokkal és hatáskörrel rendelkező módszertani támogató hálózatot és az Országos Autizmus Koordinációs Központot, amely képes széleskörű magas szakmai színvonalú támogatást adni a képzésekben, monitorozásban, minősítésekben, kiadványok megjelentetésében, szakmai koordinációban, kommunikációban és az aktuális igények felmérésében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...