Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idén 2,3 milliárd forintra lehet pályázni az esélyegyenlőségi ösztöndíjprogramban

Cikk:

Összesen több mint 2,3 milliárd Ft-ra pályázhatnak a hátrányos helyzetű, roma tanulók a 2012/2013. tanévben a még ebben a hónapban megjelenő Útravaló-MACIKA Ösztöndíjprogram alprogramjaiban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága által meghirdetett program célja a hátrányos helyzetű, kiemelten roma tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, tanulási és továbbtanulási esélyeinek növelése mentori és ösztöndíj-támogatás biztosításával. A hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlősége, iskolai végzettségi szintjének emelése olyan fontos célja a kormánynak, amely a tanulók és a társadalom számára is megtérül.

Az Útravaló-MACIKA Ösztöndíjprogramról szóló kormányrendelet augusztus 15-én megjelent módosítása tartalmazza az esélyegyenlőségi ösztöndíjak jogosultsági feltételrendszerének további ésszerűsítését célzó változásokat, amelyek az elmúlt év tapasztalatai alapján váltak szükségessé. A módosítások egy része technikai jellegű és a pályázási folyamat ésszerűsítését a célja. Más részről kiegészült az „Út a felsőoktatásba” ösztöndíj- és tandíj-támogatási programmal, melynek célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítása, a felsőfokú végzettségük megszerzésének elősegítése. Az új program az esélyegyenlőségi ösztöndíjak folytatásaként, de nem azok részeként indul 2012 szeptemberétől.

A mentorálási folyamat szabályainak kisebb mértékű módosításával járó változások a tanuló érdekeit helyezik előtérbe.  Az Út a középiskolába alprogramra a 7-8 évfolyamos tanulók és mentoraik, az Út az érettségihez alprogramra középiskolások és mentoraik, míg az Út a szakmához alprogramra szakiskolások és mentoraik pályázhatnak.

Az Út a középiskolába programban a tanulók havonta 3500 Ft, az Út az érettségihez alprogramban havonta 4500 Ft, míg az Út a szakmához alprogramban havonta 4000 Ft ösztöndíjban részesülnek. A mentorok mindhárom alprogramban tanulónként havonta 7000 Ft ösztöndíjban részesülnek.

A pályázatok megjelenése augusztus második felében várható, a beadási határidő a kiírás megjelenésétől számított 30. nap lesz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...