Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elismerések a gyermekek jogainak világnapján

Cikk:

Példaképnek állítjuk a kitüntetetteket, akik munkájukkal, verseikkel, írásaikkal oktatták, nevelték a gyermekeket és ezáltal szolgálták szüleiket is. És azokat, akik lelki támaszt adnak, válságos pillanatokban segítenek és ezzel sokszor életeket mentenek meg – mondta Soltész Miklós. A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár díjakat és elismerő okleveleket adott át november 20-án a gyermekek jogainak világnapja alkalmából rendezett ünnepségen, melyen Csukás Istvánt irodalmi életművéért tüntették ki.

A magyar gyermek– és ifjúsági irodalom területén négy évtizeden át végzett munkájáért és páratlan irodalmi életművéért a Magyar Ifjúságért-díjat kapta Csukás István költő, író. Több évtizedes kiemelkedő pedagógiai munkássága, a gyermekek és fiatalok nevelése érdekében kifejtett magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként szintén a Magyar Ifjúságért-díjat vehette át Bartol Antal, a csurgói Nagyváthy János Ipari és Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskola nyugalmazott tanára.

Miniszteri dicséretben részesült

Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség budapesti elnöke;

Farkas Imre, a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetsége győri elnöke;

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ifjúsági ügyekért felelős elnökségi tagja,

Katonáné Szabó Gabriella, Kecskemét alpolgármestere, valamint

Saláta Zoltán, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke.

Miniszteri elismerő oklevelet vehettek át a nyíregyházi Kalamáris Egyesület munkatársai, a Snétberger Zenei Tehetség Kiemelten Közhasznú Alapítvány munkatársai, a Zalai Hazatérők Egyesületének munkatársai, valamint a „Fiatalok az Egyesült Világért” (Fokoláre Mozgalom) ifjúsági szekciója.

A gyermekek jogainak világnapját ünneplik november 20-án világszerte, így Magyarországon is. Az ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól, a konvenciót Magyarország 1990. március 19-én írta alá. Hagyományosan ezen a napon adják át az ifjúsági szervezetek, a fiatalokkal foglalkozó szakemberek, az ifjúsági szakma legrangosabb kitüntetését, a Magyar Ifjúságért életműdíjat, és a miniszteri dicséreteket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...