Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Önkéntes tűzoltó egyesületek anyagi, erkölcsi támogatása

Létrehozva: 2013. szeptember 5.
Módosítás: 2013. szeptember 5.
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Vissza kell állítani az önkéntes tűzoltó egyesületek több mint tíz évvel ezelőtti anyagi, erkölcsi támogatását. Krízishelyzetben mutatkozik meg, hogy egy közösség mennyire valódi közösség. Az idei dunai árvíz során soha nem látott magasságban volt az ár, élő közösségek nélkül - amelyek szakmai kompetenciákkal is rendelkeznek, képesek koordinálni a feladatokat - nem sikerült volna ilyen tökéletesen megoldani a védekezést - mondta Latorcai Csaba, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, melyet a Magyar Tűzoltó Szövetség szervezett ma a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában.

A sajtóbeszélgetésen részt vett Dr. Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató helyettese, Dr. Csizmadia László, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) elnöke, a beszélgetést moderálta Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltószövetség elnöke.

Góra Zoltán elmondta, hogy a katasztrófavédelemben kiemelt helyet foglalnak el az önkéntes tűzoltó egyesületek, szerepük a megelőzésben és krízishelyzetben egyaránt kiemelkedő. Kiemelte azt is, hogy idén az egyesületek 220 millió forint támogatást kaptak eszközvásárlásra és fejlesztésre a kormányzattól, az összeg évről évre egyre több.

Csizmadia László hangsúlyozta, olyan szervezettséget, mint ami az önkéntes tűzoltó szervezeteknél tapasztalható, semmilyen civil szervezetnél nem látott. Beszélt arról is, hogy nem csak kormányzati, hanem civil felelősség is létezik, ennek legjobb példái a tűzoltó egyesületek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a NEA Nemzeti Összetartozás Kollégiumába várják a konzorciumban pályázó szervezetek jelentkezését.

Dobson Tibor a beszélgetés lezárásaként külön köszönetet mondott Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének azért a 7 millió forint támogatásért, amit a Magyar Tűzoltó Szövetség részére biztosított. "E forrás életmentő volt a szervezet számára, hiszen az árvízi védekezés során megsérült eszközök helyreállítása, pótlása nem valósulhatott volna meg".

Ugrás vissza Ugrás vissza...