Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Több fogyatékossággal élő ember dolgozik és fenntarthatóbbá vált a rendszer

Létrehozva: 2014. január 9.
Módosítás: 2014. január 9.
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megkapta Székely László, alapvető jogok biztosának jelentését a megváltozott munkaképességű emberek felülvizsgálatáról.

Az elmúlt 2 évben az új kérelmekkel és a panaszos esetek másodfokú eljárásával együtt közel 350 ezer felülvizsgálatra került sor, melyek közöl az ombudsman 7 konkrét esetet kifogásolt. A tárca ezeknek az ügyeknek a kivizsgálására utasította a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt, amely eleget is tett ennek. Ebből kiderül, hogy a 7 esetből öt ügyfél részesül ellátásban, kettő nem jogosult arra.
A komplex minősítés rendszerszintű átalakítása 2012-ben kezdődött el, melynek fő szempontja a megmaradt munkaképesség és nem az egészségkárosodás mértéke. A minősítés során figyelembe veszik az egészségi állapot mellett az igénylő szociális körülményeit és a lakóhelye szerinti munkaerőpiaci helyzetet is.

Az átalakítás egyértelmű sikere az új igénylések radikális csökkenésében mutatkozik meg: míg 2009-ben több mint 71 ezer, 2013-ban már csak 38 ezer volt az új igények alapján végzett vizsgálatok száma. Az elsőfokon történt komplex minősítéseket tekintve ráadásul az elutasítási arány a 2009-es 35 százalékról 2013-ra 12 százalékra csökkent. Ez azt mutatja, hogy mostanra többségében valóban azok igénylik a rehabilitációs és rokkantsági ellátást, akik jogosultak arra. A felülvizsgált ügyfelek elutasítási arányában nem történt lényegi változás az elmúlt években.
Az átalakításra azért volt szükség, hogy egy egységes, átlátható rendszer jöjjön létre és hogy azok a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek, akik képesek dolgozni, segély helyett munkabérből éljenek. Ezt a célt sikerült elérni, hiszen 2010-hez képest mostanra több mint 10 ezerrel nőtt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága.

A fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek rehabilitációját és munkavállalását a tárca évente 39 milliárd forinttal támogatja, emellett az Új Széchenyi Terv pályázatain további 21 milliárd forint jut erre a területre.

2014. január 1-től a rokkantsági és a rehabilitációs ellátás összege a nyugdíjemelés mértékével azonosan, vagyis 2,4 százalékkal emelkedett. Az év elején hatályba lépett jogszabályi változásoknak köszönhetően kedvezőbbé vált az ellátás megállapításához szükséges előzetes biztosítási idő számítása.

Ugrás vissza Ugrás vissza...