Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:170 millió euróra pályázhatnak kulturális és kreatív szervezetek

Létrehozva: 2014. január 30.
Módosítás: 2014. január 30.
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Kreatív Európa programon belül idén összesen 170 millió euróra pályázhatnak kulturális és kreatív szervezetek. Az új  program, melynek költségvetése 9%-kal nőtt az előző hétéves ciklushoz képest, forrásainak 56%-át a filmipar és az audiovizuális ágazat, 31%-át pedig a kultúra támogatására kívánja fordítani.

A 2014-2020 közötti uniós keretprogram elő kívánja segíteni, hogy a következő hét évben 250 000 művész és kulturális szakember hazáján kívüli közönséghez is eljusson, támogatja az európai filmgyártást, illetve közvetlenül 2000 mozit és több száz filmet,  forrást biztosít a 4500 könyv és más irodalmi mű fordítására, művészeti és audiovizuális szervezetek és szakemberek képzésére, az Európa Kulturális Fővárosa program, az Európai Örökség cím, az Európai Örökség Napok és számos hasonló kezdeményezés további finanszírozására.

A Kreatív Európa a következő hétéves időszakban a jelenlegi támogatás mértékét 9%-kal meghaladó, 1,46 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodik: ebből a keretből művészek, kulturális szervezetek és szakemberek tevékenységét támogatja az előadó-művészet, a képzőművészet, a könyvkiadás, a filmművészet, a televíziózás, a zene, az interdiszciplináris művészetek, az európai kulturális örökséghez kapcsolódó művészeti ágak, valamint a videojáték-gyártás területén. Európa kulturális és nyelvi sokszínűségére ösztönzőleg hat, hogy az európai kulturális alkotások más országokban is reflektorfénybe kerülhetnek.

A művészeti és a kreatív ágazat fontos szerepet játszik az Európai Unió gazdaságában: az EU GDP-jének mintegy 4,5%-át hozza létre, és több mint 8,5 millió embernek ad munkát, ami a teljes munkaerő-kínálat mintegy 3,8%-a.

A Kultúra és a MEDIA alprogramon túlmenően a Kreatív Európa program ágazatokon átívelő elemeket, valamint egy új pénzügyi garanciaeszközt is magában foglal, melyek révén a művészet területén és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások összesen mintegy 750 millió euró összegű bankhitelhez juthatnak. A garanciaeszköz 2016-tól áll majd rendelkezésre.

Pályázni magánszemélyeknek közvetlenül nem, csak szakmai szervezeteken, például kulturális szövetségeken, fesztiválokon, színházakon és filmforgalmazókon, illetve a területileg illetékes nemzeti Kreatív Európa irodán keresztül lehet. Erről részletes tájékoztató itt olvasható.


Az Európai Bizottság sajtóközleménye

Ugrás vissza Ugrás vissza...