Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csatlakoztunk a víz alatti kulturális örökség védelméről szóló UNESCO egyezményhez

Létrehozva: 2014. február 18.
Módosítás: 2014. február 18.
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Országgyűlés 2014. február 6-án elfogadta a víz alatti kulturális örökség védelméről szóló UNESCO egyezmény kihirdetéséről szóló törvényt, amely 2014. február 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A ratifikálás révén Magyarország felléphet a nemzetközi tengervizekben található kulturális örökségének megóvása érdekében.

Víz alatti kulturális örökségünk szellemi, természeti és tárgyi örökségünk szerves része, amelynek védelmében az UNESCO 2001‑ben nemzetközi egyezményt fogadott el. Az egyezmény célja a kincskeresés, valamint a profit célú régészeti kutatás megszüntetése, a nemzetközi vizekben zajló tevékenység szabályozása, szakmai minimum felállítása, valamint a több ország által területileg, illetve kulturálisan érintett lelőhelyek kutatásának elősegítése.

Hazánk UNESCO egyezményhez való csatlakozásának fontosságát – azon túl, hogy így aktívan részt vehetünk az egyezmény céljainak elérésében, és felléphetünk a nemzetközi tengervizekben található kulturális örökségünk megóvása érdekében – az I. világháború centenáriuma adja. Szükség van ugyanis az 1914 és 1918 közötti nagy háborúban víz alá került hajótestek megfelelő védelmére, hogy e víz alatti kulturális örökségi elemeket megőrizhessük a jövő generációi számára.

Az I. világháború kitörésének százéves évfordulója alkalmából 2014-2018 között számos programot rendeznek, amelyhez az UNESCO a béke kultúrája köré épített megemlékezés-sorozattal járul hozzá. Az Országgyűlés döntése lehetővé teszi, hogy Magyarország is aktívan részt vegyen e fontos rendezvénysorozatban, ugyanakkor felhívja a figyelmet a háború okozta borzalmakra, és hozzájárul múltunk alaposabb megismeréséhez.

Ugrás vissza Ugrás vissza...