Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ifjúsági Világnap

Létrehozva: 2014. március 28.
Módosítás: 2014. március 28.
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Március 24-én ünnepeltük az Ifjúsági Világnapot. A Kormány kiemelt ifjúságpolitikai célja, hogy Magyarországon egészséges nemzedékek nőjenek fel, ezért a Fiatalok Lendületben Program, a Nemzetiségi Ifjúsági Stratégia és mindennapos testnevelés bevezetése mellett számos olyan intézkedést tett, amellyel támogatja az ifjúságpolitika területének fejlesztését.

A Kormány 2012 végén fogadta el a Nemzeti Ifjúsági Stratégia 2012–2013. évekre vonatkozó cselekvési tervét, amely 3 fő irányt jelölt meg: az ifjúsági korosztályok sikeres társadalmi integrációjához szükséges környezet fejlesztését, a fiatalok érvényesülésének, valamint az ifjúsági szakma és a civil szervezetek munkájának elősegítését. A kétéves program során 30 ifjúságpolitikai intézkedéshez mintegy 620 milliárd forintot rendelt a Kormány.

 

Az ifjúságot tekintve a Kormány kiemelt célja, hogy Magyarországon egészséges nemzedékek nőjenek fel, amelynek egyik alapvető eszköze az életen át tartó sportolás elterjesztése, a fizikai aktivitás növelése. Az ennek szellemében megfogalmazott Nemzeti köznevelési törvény szerint az általános és középiskolákban 2012. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben bevezetett mindennapos testnevelés megteremtette minden gyerek számára társadalmi és szociális helyzettől függetlenül elérhető sportolási lehetőséget. Ma már közel félmillió (479 844) iskoláskorú gyerek él egészségesebb életet és szeptembertől újabb háromszázezer diák kapcsolódik be a programba. A mindennapos testnevelés feltételeinek javítására a kormány lehetőségeihez mérten minden támogatást megad: 6 milliárd forintot elkülönített összeg áll rendelkezésre tornatermek és tanuszodák építésére.

 

A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezeti kezelésű előirányzataként támogatja a gyermekek és a fiatalok programjait, szervezeteit és kezdeményezéseit. 2010 és 2014 között közel 800 millió forintot fordítottunk az Alap bevételi forrásaiból a gyermekek testi, lelki és szellemi fejlődését elősegítő programokra. A Fiatalok Lendületben Program keretében Magyarország az elmúlt 7 évben több mint 16 millió eurós támogatást kapott és használt fel. Az Erasmus+ részeként tovább futó program 2013-ban több mint 4 millió eurót fordított a fiatalok, valamint az ifjúsági területen aktív szakemberek és civil szervezetek hazai és nemzetközi projektjeinek támogatására Magyarországon. A projektekben részt vevők száma az elmúlt 7 évben összesen 31 690 fő volt, közülük 9200 hátrányos helyzetű csoportok tagjai.

Az Ifjúsági Világnap alkalmából a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatással foglalkozó részlege által készített telefonos felmérése a szülők testmozgás iránti elkötelezettségét mutatja: 55 százalékuk nagyon hasznosnak találta a mindennapi iskolai testnevelés bevezetését.  A magyar gyermekek fele az iskolai kereteken belül sportol naponta, de 45 százalékuk az iskolán kívül is végez rendszeres testedzést. A felnőttek a sport mellett a gyermekek étkezését is kiemelt jelentőséggel kezelik. A kutatás alapján kiderül, hogy 80 százalékuk szerint fontos, hogy a gyerek változatosan és egészséges étkezzen. A legtöbben már hallottak az Ausztria és Dánia után Magyarországon is életbe lépett, az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát szabályozó rendeletről. Ennek lényege, hogy a WHO ajánlása alapján meghatározott határérték alá csökkenti az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát, ezáltal az élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...