Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Elkészültek a megállapodások az iskolák állami fenntartásba vételéről

Cikk:

Az önkormányzatok többsége aláírta az állami fenntartásba vételről szóló megállapodást az új fenntartóval, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal.  Ez országosan 1297 önkormányzatot érint, ahol székhely-iskola működik, s alig 1 %-uk az, ahol ez a megállapodás még aláírásra vár. 

A köznevelési törvény szerint a köznevelés biztosítása állami feladat, ezért 2013. január 1-jétől köznevelési rendszer az állami fenntartás és a települési önkormányzati működtetés megosztásának elve szerint alakul át.

Főszabályként a 3000 főnél kisebb lélekszámú települések iskoláinak működtetése automatikusan az állam kötelessége lesz, ám ha az önkormányzat a bevételeiből azt képes finanszírozni, átveheti a feladatot. 83 kistelepülés nyilatkozott úgy, hogy az iskoláját a jövőben is maga akarja működtetni, melyre 55-en kaptak engedélyt az oktatásért felelős minisztertől. 

A 3000-nél magasabb lélekszámú települések közül 227 nyilatkozott arról, hogy a működtetést is átadná az államnak.  Közülük 120 vállalta, hogy hozzájárulást fizet az államnak iskolája működtetéséhez, a többi 107 pedig mégsem mondott le iskolája működtetéséről.

Az átadás-átvétel során kapott információk alapján a településeknek való segítségnyújtás megszervezése,  a korábbi  működtetési gondok megoldása elkezdődött (pl.tüzelővásárlás)

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mindent megtesz azért, hogy a téli szünetet követően az intézményekben zökkenőmentesen folytatódjon az oktató-nevelő munka.

Ugrás vissza Ugrás vissza...