Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Az EMMI jövő évi tervei és céljai

Cikk:

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztató tartott a tárca következő évi költségvetési terveiről, céljairól. A miniszteri sajtótájékoztató az alábbi főbb elemekre épült:

Minden, ami az emberek életét közvetlenül és minden nap befolyásolja, az az Emberi Erőforrások Minisztériumánál kapcsolódik össze. A tárca eddig és ezután is a szinergiák kihasználására, a komplex megközelítésekre törekszik.

Legfontosabb feladataink, hogy a családokat egyre jobb helyzetbe hozzuk, hogy minden gyermek hozzáférjen a legmagasabb színvonalú oktatáshoz, valamint az emberek a mostaninál jobb egészségi állapotban legyenek.

Fontos, hogy a hatékonyabb intézményrendszer-működtetés miatt felszabaduló összegek is a családokhoz kerülnek majd különböző formában.

A tárca nem a szakterületeit, hanem a családot, annak valamennyi tagját veszi figyelembe akkor, amikor megfogalmazza a következő időszakra céljait:

 • a családok és a középosztály megerősítését, a gyermekvállalás ösztönzését tartjuk szem előtt, hiszen az erős, biztos jövővel rendelkező családoké a jövő,
 • felemeljük a leszakadókat a középosztályba, a területi egyenlőtlenségeket csökkentjük, megteremtjük az esélyét annak, hogy a hátrányos helyzetűek is biztos családi háttérrel, megfelelő munkával, egyre jobb életkörülmények között éljék mindennapjaikat,
 • a születéstől a szakma megszerzéséig, illetve a diplomaszerzésig gondoskodunk a gyermekekről
 • a születéstől biztosítjuk a hátrányos helyzetben lévők számára a felzárkózás lehetőségét a Biztos Kezdet Gyerekházakkal
 • a kötelező óvodáztatással a gyermekek valóban felkészülnek az iskolára, különösen a hátrányos helyzetű térségekre,
 • a Nemzeti Alaptanterv átgondolásával a fő célunk, hogy csökkentsük az általános iskolások terheit, az alsóbb évfolyamokon az olvasás és írás tanítására szükséges koncentrálni, a felsőbb évfolyamokon pedig a közismereti tárgyakra.
 • folytatjuk az egészségügy fejlesztését, az ágazat jövőre több pénzhez jut; cél 2015-ben a háziorvosi rendszer megerősítése; a háziorvosok bérének emelése,
 • javítjuk a nyugdíjasok életminőségét; a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése érdekében – a tervezett inflációt követve - január 1-től 2,2 százalékkal emeljük a nyugdíjat,
 • a szakképzés tervezett átalakításával fontosnak tartjuk, hogy az alapfokú képzésből felkészült, közismereti tudással felvértezett tanulók kerüljenek ki; a szakképzési rendszerben a kollégiumok lesznek az esélyteremtés legfőbb eszközei,
 • megtettük a legfontosabb lépéseket annak érdekében, hogy felsőoktatási intézményeink nagyobb önállóságot kapjanak, hatékonyabban működjenek,
 • 2015-ben még több embernek biztosít munkát a közfoglalkoztatás.

Néhány adat:

 • a Biztos Kezdet Gyerekházak jövőre is 293 millió forint hazai költségvetési forrásból működnek. Ez 49 ház működését biztosítja hazai forrásból. További 65 ház uniós forrás felhasználásával működik, összesen 114 Biztos Kezdet Gyerekház van Magyarországon.
 • várhatóan mintegy 60 000 férőhely fog majd rendelkezésre állni (az uniós forrásoknak köszönhetően) a gyermekek napközbeni ellátására.
 • Jövőre az „Óvodai férőhelybővítés” címmel kihirdetett pályázat alapján 897 újabb óvodai férőhely bővítésére nyílik (bővítéssel vagy új óvoda építésével) lehetőség hazai forrásból, mindösszesen: 850,3 M Ft összegű támogatással. Az uniós források felhasználásával együtt jövőre összesen 4 ezer óvodai férőhely létesül. A pályázat alapján 20 település részesül támogatásban 2015 szeptemberéig.
 • Első házasok adókedvezménye, „állami nászajándékként”: a 2015-től házasságot kötők első gyermekük születéséig, de legfeljebb két évig havi 5 ezer Ft adókedvezményben részesülhetnek. Egy év alatt 60 ezer, két év alatt, tehát a maximális időtartamra 120 ezer Ft többletjövedelemhez juthatnak a friss házasok.
 • Az első gyermek érkezésekor - a magzat 90 napos korától - már a 10 ezer forintos családi adókedvezmény jár a szülőknek.
 • Kétgyermekesek családi adókedvezményének fokozatos emelése 2016-tól: a 10 ezer Ft-os gyermekenkénti kedvezmény összege 2016-2019 között, tehát 4 év alatt évente gyermekenként 2 500 Ft-tal egészen 20 000 Ft-ra, vagyis a kétszeresére nő.
 • 2015. július 1-től az egygyermekes családok részére is igénybe vehető lesz az ún. „szocpol kedvezmény” - új nevén családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis CSÓK - 700 000-1 170 000 Ft közötti összegben. Az intézkedés mintegy 10-11 ezer család számára jelenthet majd többlettámogatást.
 • Kisgyermekes nevelő szülők kedvezőbb részmunkaidős foglalkoztatása: 2015-től a becslések szerint mintegy 14 ezer részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülő után ugyanúgy 100 ezer Ft bruttó bérig jár majd az adókedvezmény a munkáltatóknak, mint a teljes munkaidősök esetében.
 • A 3 vagy több gyermeket nevelő szülők számára 3 helyett már 5 évig kell kötelezően biztosítania a munkáltatónak a részmunkaidős foglalkoztatást, ha ezt kérik.
 • A 2015. évi költségvetés tervezésekor 2,2 % mértékű inflációval számoltunk, így a januári nyugdíjemelés mértéke is 2,2 % lesz. Az intézkedés megközelítőleg 2,9 millió főt érint.
 • A közel 1,7 millió öregségi nyugdíjas átlagosan 2 400 forinttal, a 360 ezer korábban rokkantnyugdíjas átlagosan 2 010 forinttal kap többet 2015. január 1-étől,
 • A megváltozott munkaképességűek ellátásai és a baleseti járadék a nyugdíjjal megegyező mértékben növekszik, ennek összege átlagosan 1 300 forint.
Ugrás vissza Ugrás vissza...