Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:EMMI: Az oktatásnak kulcsszerepe van a terrorcselekmények elleni küzdelemben

Cikk:

Közös európai nyilatkozatot fogadtak el az unió tagállamainak oktatási miniszterei a március 17-ei párizsi miniszteri találkozón, ahol Magyarországot Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, az Európai Bizottságot Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos képviselte.

A találkozón, amelyet a közelmúltbeli franciaországi terrorcselekmények apropóján tartottak, a miniszterek egyetértettek abban, hogy az alapvető társadalmi értékek kialakításában, a társadalmi befogadás előmozdításában, a diszkrimináció, valamint a földrajzi és társadalmi különbségek csökkentésében, továbbá a tolerancia és a szolidaritás erősítésében az oktatás kulcsszerepet játszik.

Palkovics László államtitkár a magyar kormány nevében részvétét, és együttérzését fejezte ki a Franciaországban és Dániában történt tragikus események kapcsán és felhívta a figyelmet az oktatás fontosságára a terrorcselekmények elleni küzdelemben és a demokratikus alapértékek alakításában.

Hozzátette, hogy az új Nemzeti Alaptanterv megjelenésével és a kerettantervek átdolgozásával - melynek része volt az etika és vallásismeret tantárgy bevezetése az általános iskolákban - megerősödött hazánkban az állampolgári nevelés. Fontos magyar fejlesztésként, hazai jó gyakorlatként mutatta be a közösségi szolgálatot, amelynek keretében a tanulók helyi közösségek javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott segítségnyújtásban vesznek részt. Az európai együttműködés kapcsán az Erasmus+ programot emelte ki, amely lehetőséget ad a nemzetközi együttműködésekre, más kultúrák mélyebb megismerésére és az állampolgári kompetenciák fejlesztésére.

A párizsi találkozón elfogadott nyilatkozatban megfogalmazott kérdések megvitatását a tervek szerint a május 18-19-ei Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanács formális ülésén folytatják. 

Ugrás vissza Ugrás vissza...