Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Az Unió elfogadta az EMMI négy TIOP egészségügyi nagyprojektjét

Cikk:

Az Európai Bizottság elfogadta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2014 decemberében benyújtott négy egészségügyi nagyprojektet, így négy megyében egyenként 15 milliárd forintot meghaladó mértékű kórházfejlesztési beruházás valósulhat meg a „Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2.” prioritása keretében. A nagyprojektek kérelmek elkészítésében részt vettek a projektek kedvezményezettjei, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hazai szakértők, továbbá az Európai Bizottság független tanácsadójaként az európai régiók projektjeit támogató közös program (a JASPERS) szakértői is.

A négy érintett kórház: Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja, a Nyíregyházi Jósa András Tömbkórház, valamint a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja.

Az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges minden 50 millió eurót meghaladó méretű, uniós társfinanszírozású projekt megvalósításához. A jellemzően közlekedési hálózat fejlesztésére és a környezetvédelemre irányuló nagyprojektek közt ritkaságszámba megy, hogy a humán szolgáltatások terén egy programozási időszak alatt egy intézményi fejlesztés ilyen nagyságú támogatásban részesüljön a szolgáltatások minőségének javítása, a betegellátás színvonalának emelése érdekében.  Az Európai Bizottság a nagyprojektek szakmai tartalmának és társadalmai hatásainak vizsgálata, valamint költség-haszon elemzése alapján döntött azok támogathatóságáról.

A nagyprojektek célja a korszerű, szükségleteken alapuló, optimális kapacitású, költséghatékonyan működő és fenntartható betegellátó rendszer kialakítása a progresszivitás legmagasabb szintjén az erőforrások, valamint speciális ellátások koncentrálásán és magas szintű logisztika alkalmazásán keresztül, amely egyben a szolgáltatások minőségének javulását eredményezi.

A cél továbbá a sürgősségi betegellátás korszerű, integrált, optimális feladatmegosztáson alapuló, szakmailag egységes rendszerének és központjainak kialakítása, fejlesztése az ellátás hatékonyságának és az ellátás minőségének és a szolgáltatáshoz való egyenlő hozzáférés javítása, a lakosság biztonságérzetének és életesélyeinek növelése érdekében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...