Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Gyógyszertárak a népegészségügyért

Cikk:

A 2012. július 16. és 26. közötti miniszterelnöki konzultációs sorozat során a kormány megtárgyalta és elfogadta a pénzügyi (patika-) alapról és a gyógyszertári szolgáltatási díjról szóló koncepciót.

Az úgynevezett patikaalap 2013 harmadik negyedévétől olyan, türelmi idővel rendelkező, kedvező kamatozású hitelkonstrukció elérhetőségét biztosítja a gyógyszerészek részére, mely lehetőséget nyújt a gyógyszertárakban történő, 25 illetve 50 százalékot meghaladó tulajdonrészhez való jutáshoz. A patikaalap elősegíti, hogy a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek a gyógyszertárak többségi tulajdonosaivá váljanak.

A gyógyszertári szolgáltatási díj mostani bevezetésével az állam a gyógyszertárakon és a gyógyszerészeken keresztül olyan szolgáltatás biztosítását várja el, mellyel a beteg- és gyógyszerbiztonság javul a támogatott gyógyszerek kiadása során. Ez első lépésben a vényköteles gyógyszerek és gyógyszertárban készített magisztrális gyógyszerek esetében jelent előrelépést. A gyógyszerészek által nyújtott gyógyszerbiztonsági szolgáltatás keretében a betegek részletesebb tájékoztatást kapnak gyógyszerükkel kapcsolatban: tájékozódhatnak a beszedett gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról, az esetleges azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedésének következményeiről. Ezáltal a gyógyszertárak és a gyógyszerészek a mellékhatásokkal kapcsolatos figyelőrendszer aktív részeseivé válnak. Az új szabályozás a gyógyszertárak számára is előírja a népegészségügyi programokban való aktív szerepvállalást.

A szolgáltatási díjat nem a betegek, hanem az állam fizeti a gyógyszerészeknek. A szolgáltatási díj elosztása pedig segíti a vidéki kisforgalmú gyógyszertárak stabilitását.

Ugrás vissza Ugrás vissza...