Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Újabb ingatlanok minősülnek műemléknek

Cikk:

Az emberi erőforrások minisztere ötvenegy objektum egyedi műemlékké és egy terület műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról döntött.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szeptember 17-én hatályba lépett rendeletének értelmében ötvenegy objektum – ez összesen százhét ingatlant érint – egyedi műemléknek, illetve műemléki jelentőségű területnek, egy terület pedig – amely összesen 93 ingatlant érint – műemléki jelentőségű területnek minősül a jövőben.

A kiemelkedő értéket képviselő épített örökségi elemek műemlékké nyilvánítása közérdek, hiszen így biztosítható, hogy hazánk épített örökségi értékei fennmaradjanak. A védettség biztosítja a közösségi értékek megóvását, és egyben turisztikai vonzerőt is jelenthet. Emellett a megóvott kulturális örökség meghatározza egy-egy település arculatát, pozitívan befolyásolja az ott élők életminőségét. A most megjelent miniszteri rendeletnek köszönhetően Magyarországon újabb százhét ingatlan vált egyedileg védett műemlékké.

Egyedileg védett műemlék lett többek között a budapesti Orczy-kert, a Ludovika épületei, a balatonföldvári kikötő, a felsőszölnöki turbinaház, gát és zsilip, az egykori Hatvani Cukorgyár lakóépületei és a mezőcsáti zsinagóga is. A budafoki, 18. században kialakult német telepesfalu és római kori és középkori gyökerekkel rendelkező, 19. századi pincerendszer kilencvenhárom ingatlanával pedig műemléki jelentőségű területnek minősül mostantól.

A rendszeresen frissülő megjelenő rendelet előkészítői figyelnek arra is, hogy amennyiben egy korábban védetté nyilvánított műemlék megsemmisül, a terület a védelemre okot adó értékeit helyreállíthatatlanul elveszítette, és ezért a védettség fenntartása a továbbiakban nem indokolt, az objektumot töröljék ebből a körből. A most megjelent rendelet öt – Abony, Albertirsa, Mezőfalva, Miskolc és Sáránd területén lévő objektumok – esetben rendelkezik a műemléki védettség megszüntetéséről.

A rendelethez kapcsolódó műemléki lista letölthető a http://www.magyarkozlony.hu/ oldalról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...