Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EMMI: Nyugat-Ukrajna fontos számunkra

Cikk:

„Az ukrajnai magyarság kulturális identitásának megőrzése nemcsak Magyarország érdeke, hanem megítélésünk szerint a sokszínű, nyitott ukrán közösségé is” – mondta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár október 24-én este a lembergi operaházban, a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című előadását megelőző köszöntőjében.

„Nyugat-Ukrajna azért is fontos számunkra, mert Kárpátalján jelentős magyar kisebbség él, akikre külön figyelmet fordít a magyar kormány.” Az államtitkár beszélt arról is, hogy a közös történelmi és kulturális múlt hatása ma is érzékelhető, ami lehetőséget teremt a kapcsolatok erősítésére. Ugyanakkor hozzátette, hogy a különbözőképpen megítélt történelmi eseményekről a vitákat nem a politikusoknak kell lefolytatniuk, hanem a szakemberek, a kutatók és a történészek feladata a múlt indulatok nélküli, hiteles feltárása.

L. Simon László a népi együttes fellépése előtt elmondott köszöntőjében kitért arra is, hogy Magyarország számára Ukrajna fontos partner, és elkötelezetten támogatjuk az Európai Unió és Ukrajna közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését is. A kétoldalú kapcsolatok  fejlesztésében pedig Magyarország hangsúlyosan kezeli a kulturális együttműködést, aminek egyik jele, hogy több korábbi nagyszabású magyar művészeti bemutatkozás folytatásaként a Magyar Állami Népi Együttes négy nyugat-ukrajnai városban mutathatta be a Magyar rapszódia című előadást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...