Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarországi és szlovákiai emlékhelyek kijelölését szorgalmazza a magyar-szlovák kulturális és sajtóügyi vegyes bizottság

Cikk:

A magyar-szlovák kulturális és sajtóügyi vegyes bizottság támogatja magyar művészek részvételét a Kassa Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton, és javasolja Alsósztregován Madách- és Mikszáth-napok, irodalmi körutak rendszeres megszervezését – többek között erről állapodtak meg 2012. november 22-én Pozsonyban.

A IX. magyar-szlovák kulturális és sajtóügyi vegyes bizottság, amelyet társelnökként Hammerstein Judit, az EMMI kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint Sečík Ivan, a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának államtitkára vezetett, egyetértett a felek számára fontos, magyarországi és szlovákiai emlékhelyek kijelölésében, és célként fogalmazta meg ezek kétnyelvű felirattal és többnyelvű információs anyaggal való ellátását.

A felek megegyeztek abban, hogy támogatják magyar művészek részvételét a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013. rendezvénysorozaton, Mikszáth- és Madách-művek szlovák nyelvű fordításainak kiadását, és az alsósztregovai Madách-kiállítás előkészítését és megrendezését. Javasolják Mikszáth és Madách irodalmi napok évenkénti megrendezését, és a két szerző emlékhelyeihez kötődő kulturális útvonal létrehozását.

A bizottság továbbra is támogatja a Hagyományok Házának a szlovákiai népművészet megőrzésére létrejött, Utolsó óra, illetve Fehér foltok című programját, amelynek munkálatai során kialakult gyűjtemény anyaga kiadásra vár. Fontosnak tartják a magyarországi szlovák és a szlovákiai magyar nemzetiség szellemi és tárgyi kulturális értékeit összesítő elektronikus adatbázis kialakítását is.

A szlovák fél javasolja kimagasló színvonalú szlovákiai előadásoknak a magyarországi művészeti fesztiválokon és rendezvényeken való hangsúlyosabb megjelenését.

Ugrás vissza Ugrás vissza...