Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Kormány megkönnyítené a nemzetiségi önkormányzatok megalakulásának feltételeit

Létrehozva: 2014. január 31.
Módosítás: 2014. január 31.
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Balog Zoltán tegnap hivatalában fogadta Tina Komelt, határon túli szlovén közösségekkel való kapcsolatokért felelős szlovén miniszter asszonyt, akit elsőként tájékoztatott a mai Kormányülésen megszületett javaslatról, amely szerint a Kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy 30 főről 25 főre csökkentse a nemzetiségi önkormányzatok megalakulásához szükséges nemzetiségi lakosságszámot.

A Kormány javaslata az Országgyűlés felé, hogy biztosítson minél szélesebb keretet a nemzetiségi közösségek kulturális autonómiájának megélésére, és ennek érdekében csökkentse a nemzetiségi önkormányzatok megalakulásához korábban feltételként szabott 30 fős alsó határt 25 főre.

A javaslat hátterében az áll, hogy ezzel is több nemzetiségi közösség alakulhasson, és nemzetiségi identitását a lehető legszélesebb keretek között élhesse meg.

A javaslat biztosítani fogja, hogy továbbra is azokon a településeken alakuljanak nemzetiségi önkormányzatok, amelyeken a nemzetiségi törvényben megfogalmazottakkal összhangban valódi nemzetiségi közösségek élnek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...