Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hétfőn döntenek az ENSZ vegyianyag-stratégiájáról

Létrehozva: 2006. február 6.
Módosítás: 2006. február 6.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
2006. február 6.

A kémiai biztonság javítása szempontjából fontos Nemzetközi Vegyianyag-Kezelési Stratégia (SAICM) elfogadására háromnapos tanácskozást rendeztek Dubaiban, amelynek hétfői záró napján a magyar delegáció vezetőjeként Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is részt vesz.

A tanácskozáson véglegesítik a Stratégiát - amelynek kidolgozásáról 2002-ben az ENSZ Környezeti Programja (UNEP) Kormányzó tanácsának 7. rendkívüli ülésén határoztak - és annak három alapvető dokumentumát, a magas szintű nyilatkozatot, az átfogó szakpolitikai stratégiát, és a globális cselekvési tervet. A stratégia a vegyi anyagok egészségügyi és környezeti szempontból való megfeleléséről, kezeléséről szól.

A dubai konferencián napirenden lévő dokumentumok a SAICM öt célját határozzák meg. A Stratégia megalkotásának és elfogadásának vezérelve a vegyi anyagok használatából eredő kockázatok csökkentése, az ismeretek és az információk bővítése, irányítás, kapacitásbővítés és technikai együttműködés, valamint a vegyi anyagok illegális nemzetközi forgalmának megelőzése.

A Stratégia megalkotását Magyarország a kezdetektől fogva támogatta, a program előkészítő ülésein magyar delegáció is részt vett, legutóbb például tavaly szeptemberben Bécsben. Azt, hogy a nemzetközi stratégiából adódóan kell-e, és milyen plusz költségekkel kell számolni az országoknak, most még nem lehet tudni. A részletkérdések kimunkálása a konferenciát követő időszakban történik meg.

Magyarországon a kémiai biztonság területén a kormányzati munkamegosztásnak megfelelően az első helyi felelős az egészségügyi tárca, de a környezet-egészségügy és a környezetvédelem kapcsolódási pontjai okán a zöldtárca is szerepet kap a kémiai biztonság növelésében. Hazánk az UNEP-hez fűződő szoros kapcsolat fenntartása mellett törekszik arra, hogy az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) való kapcsolata is élénk és eredményes legyen a jövőben is.

A Stratégia véglegesítésére összehívott tanácskozást követően és ahhoz kapcsolódóan rendezik meg az UNEP Kormányzó Tanácsának 9. rendkívüli ülését és a globális miniszteri fórumot. A miniszteri viták - amelyen részt vesz Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is - három fő téma köré csoportosulnak. Az energia és környezetvédelem kapcsolata, a turizmus és környezetvédelem kapcsolata, illetve a vegyi anyagok témája köré. Ez utóbbi keretében a miniszterek megerősítik a vegyianyag-konferencián elfogadott Stratégiát, valamint véleményt cserélnek a kémiai biztonság és a fenntartható fejlődés összefüggéseiről, az UNEP szerepéről a Stratégia végrehajtásában, illetve a kémiai biztonság iránti elkötelezettség biztosításáról nemzetközi szinten más szektorokban is.

A miniszterek megvitatják még a nemzetközi környezetvédelmi kormányzás megerősítésének lehetőségét is, amely mellett az Európai Unió elkötelezett és amely célkitűzés az ENSZ-reform keretében is hangsúlyos szerepet kap.

Ugrás vissza Ugrás vissza...