Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország az ENSZ főtitkár csapatában

Létrehozva: 2006. május 18.
Módosítás: 2006. május 22.
Forrás: Informatikai és Hírközlési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Informatikai és Hírközlési Minisztérium
Kommunikációs és PR Iroda
Budapest, 2006. május 18.

Kofi Annan ENSZ főtitkár Tanácsadó Testületet hozott létre az internet jövőjéről folytatandó globális párbeszéd kereteinek és tartalmának meghatározására. A csoport 20 kormányzati tagját - köztük Kovács Kálmán informatikai és hírközlési minisztert - a világ különböző részeinek vezető szakemberei közül választotta ki a főtitkár.  
A nemzetközi Tanácsadói Testület célja az internet zavartalan fejlődésének biztosítása és az általa kínált lehetőségek kihasználása révén a digitális szakadék valamennyi dimenziójának csökkentése, majd felszámolása. Az ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozójának (WSIS) 2005. novemberi döntésével összhangban, a Tanácsadó Testület javaslatai által meghatározandó módon, az idei év végén létrejön az ún. "Internet Governance Forum", amely valamennyi érdekelt, így a kormányzat, valamint a civil- és üzleti szféra képviselőinek részvételével dolgoz majd ki javaslatokat az internet jövőjével kapcsolatban. Magyarország 2003 óta a folyamat alelnökeként aktív résztvevője a WSIS üléseinek, melynek eredményképp most a nemzetközi Tanácsadói Testületbe is tagságot nyert.  
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az internet irányításáról folytatott nemzetközi párbeszéd aktív résztvevőjeként, 2005. november 25-én nemzeti szinten életre hívta a civil, piaci és kormányzati szereplők konzultációs platformját, az Internet Jövője Fórumot, mely a nemzetközi szinten képviselendő egységes hazai álláspont kialakítását tűzte ki céljául. Ennek érdekében a résztvevők 2005. december 8-án közös - Kofi Annan ENSZ főtitkárnak is eljuttatott - nyilatkozatot fogadtak el, melyet eddig 49 hazai szervezet írt alá.  
Az ENSZ közleménye a nemzetközi Tanácsadói Testület létrehozásáról az alábbi linken olvasható:  
http://www.un.org/News/Press/docs//2006/sga1006.doc.htm 
Ugrás vissza Ugrás vissza...