Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága újabb szervezeti egységét telepíti Budapestre

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2009. június 5.


Balázs Péter megbeszélése Antonio Guterres főbiztossal

2009. június 4-én Antonio Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa megbeszélést folytatott Balázs Péter külügyminiszterrel. A főbiztos köszönetet mondott a magyar kormánynak azért, mert egy újabb épületrészt bocsátott a Menekültügyi Főbiztosság (United Nations High Commission for Refugees, UNHCR) rendelkezésére. Tavaly a kormány egyetértésével a Főbiztosság egy Ipoly utcai irodaépület négy felső szintjét kapta meg, és ott Globális Szolgáltató Központját rendezte be. Ezt követően az UNHCR kérésére döntés született arról, hogy a Főbiztosság a teljes épületet használatba veheti. Az új irodákban a szervezet Globális Képzési Központját helyezik el.

A külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen Antonio Guterres kiemelte, hogy a Főbiztosság kifejezetten elégedett az igen jól képzett magyar munkaerővel, ami nagy szerepet játszott a központok Budapestre telepítésében. A magyar főváros – tette hozzá – mind hatékonysági, mind versenyképességi szempontok alapján kiváló helyszínnek bizonyult. Jelezte, hogy a Globális Képzési Központ kész együttműködni a magyarországi tudományos intézményekkel, egyetemekkel és kormányzati szervekkel képzési, oktatási, konferencia-szervezési kérdésekben is. Mint kifejtette, a Főbiztosság bízik abban, hogy költségvetésének ésszerűsítése és az igazgatási kiadások csökkentése a menekültek életkörülményeinek javítására fordítható megtakarításokat eredményez.

Balázs Péter a nemzetközi szervezet és Magyarország közötti együttműködés fontosságára utalva hangsúlyozta: a mai kihívások közepette nagyobb figyelem kell, hogy irányuljon a menekültügyi kérdésekre. Ennek kapcsán tájékoztatta a főbiztost, hogy a 2011. évi magyar EU-elnökség alatt megrendezzük „A Migrációs Partnerség Kiépítése” elnevezésű miniszteri konferencia második fordulóját, miután az elsőt az idén Csehország bonyolította le. A külügyminiszter tájékoztatást adott a magyar kormány válságkezeléssel kapcsolatos intézkedéseiről is.

Magyarország nemzetközi szervezetekben vállalt konstruktív szerepe és az ENSZ intézményekkel folytatott hagyományosan eredményes együttműködése komoly szerepet játszott abban, hogy a UNHCR az újabb szervezeti egység központjául ismét Budapestet választotta. A döntést a magyar diplomácia sikereként értékeljük.

Mátrai Zsuzsanna
Szóvivő                        
Ugrás vissza Ugrás vissza...