Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Két évvel a 2014-es európai parlamenti választások előtt

Cikk:

Derűlátóbbak az európaiak az EU-val kapcsolatban mint kilenc hónappal ezelőtt, derül ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek többsége szerint az uniós intézmények közül az Európai Parlament képviseli a legjobban az EU-t. A válaszadók szerint az EP-választáson való részvétel a legjobb módja annak, hogy a polgárok uniós ügyekben hallassák a hangjukat.

A megkérdezettek fele szerint az EU-s tagság "jó dolog" (ez 3%-kal több, mint az előző alkalommal), 40% pedig pozitív véleménnyel van az EU-ról. 2011 novemberében ez az arány 31% volt. Megoszlottak a vélemények arról, hogy uniós szinten számít-e a polgárok véleménye: 54% szerint nem, 42% szerint viszont igen. A megkérdezettek 57%-a vélte úgy, hogy a következő EP-választáson való részvétel a legjobb módja annak, hogy kifejezzék véleményüket. A válaszadók negyede tudta, hogy a következő választásokat két év múlva tartják.

A megkérdezettek 54%-a mondta azt, hogy nagyobb valószínűséggel venne részt a választásokon, ha minden európai párt jelöltet állítana az Európai Bizottság elnöki posztjára.

A felmérésben részt vevők közel háromnegyede (72%) a munkahelyteremtést és a munkanélküliség elleni küzdelmet tartotta a legfontosabb céloknak az uniós válságkezelés kapcsán.

Az Eurobarométer-felmérést június 2-17. között, az EU 27 tagállamában, összesen 26 622 ember megkérdezésével készítették.

Ugrás vissza Ugrás vissza...