Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Mi vagyunk Európa! - Elindult a nagy Európa-vetélkedő

Létrehozva: 2013. március 21.
Módosítás: 2013. március 21.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Farkas Bertalan és Biros Péter vezette diákcsapatok mérték össze tudásukat az új európai uniós vetélkedő programindító sajtótájékoztatóján. A Külügyminisztérium, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete 2013 márciusában indította el "Mi vagyunk Európa" c. programsorozatát. A projekt fő célkitűzése, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben élőkhöz közelebb hozza az Európai Uniót az EU jobb megismerésén keresztül.

A rendezvényen jelen volt Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

Farkas Bertalan és Biros Péter közreműködésével indult el a nagyközönség számára a Mi vagyunk Európa! program. A két híresség a program tiszteletbeli nagyköveteként támogatja szülőföldjük, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fiataljait. Vezetésükkel egy európai uniós villámvetélkedő keretében mérkőztek meg a Budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium EU-tagozatos diákjai a Mi vagyunk Európa! program nyitó sajtótájékoztatóján.

Filmezz! Rajzolj! Mondd meg, ki vagyok! - áll a két megye 25 járásában élő diákok számára meghirdetett verseny kiírásában. A programsorozat keretében a diákok játékos feladatokon keresztül ismerik meg az EU által biztosított jogaikat, lehetőségeiket.

Minden járás maga választotta ki előzetesen, hogy a 12-18 éves diákokból álló csapatok rajzversenyen, filmversenyen vagy a Mondd meg, ki vagyok! vetélkedőn mérik-e össze tudásukat. A diákok EU-s témakörökből készülnek fel a 2013 áprilisa és májusa között zajló járási elődöntőkre.

Az elődöntők nyertes csapatai sportszercsomagot kapnak, valamint részt vehetnek a döntőn, ahol a Farkas Bertalan, Biros Péter és Majoros Péter Majka alkotta zsűri előtt versengenek tovább a helyezésekért. A járási elődöntőkön kívül minden diák részt vehet egy esszéíró versenyen és egy diák-közvéleménykutatáson. A programsorozat május végi tokaji záró rendezvényén, az Európa Diáknapon Pelczné Gáll Ildikó, európai parlamenti képviselő személyesen is részt vesz. A versenyek legjobbjai értékes nyereményeket vihetnek haza: a győztes esszéíró budapesti kirándulást nyer osztályának, a járásonként legtöbb kérdőívet gyűjtő iskola pedig lézernyomtatót vagy CD-s magnót kap ajándékba.

A 2013. március 4-én elindult versenyre a csapatok tanáraik segítségével április 5-ig (meghosszabbított határidő) jelentkezhetnek a program honlapján, a www.mivagyunkeuropa.hu -n.

Ugrás vissza Ugrás vissza...