Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:27 nemzeti győztes száll versenybe az Európai Ifjúsági Károly-díjért

Létrehozva: 2013. március 29.
Módosítás: 2013. március 29.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kiválasztották az immár hatodik alkalommal meghirdetett Európai Ifjúsági Károly-díj nemzeti nyerteseit. A díjat olyan fiataloknak ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés javításához. A díjra 16 és 30 év közötti fiatalok pályázhattak már meglévő projektjeikkel. Az ünnepélyes díjátadót 2013. május 7-én rendezik meg Aachenben.

Idén a Veszprémi BEST bizottság Life is Plastic! It's Fantastic! elnevezésű projektje jutott tovább az európai fordulóba.

A Veszprémi BEST Bizottság önálló non-profit szervezetként működik a veszprémi Pannon Egyetemen. Évről évre bővülő szakmai és kulturális programokat kínál az egyetemi diákság számára. A legfontosabb rendezvényük a minden évben megrendezésre kerülő Nyári Egyetem, amely során egy kiválasztott témában a 22 résztvevő angol nyelvű előadásokon és céglátogatásokon vesz részt. A fennmaradó időben a résztvevőknek lehetőségük nyílik a fogadó egyetem és az ország kultúrájának, történelmének, szokásainak megismerésére. A 2012-es évben az olajipar és a műanyagipar volt a Nyári Egyetem választott témája, a rendezvényen 22 külföldi hallgató vett részt Európa 14 országából.

Az első fordulóban a legalább két európai parlamenti képviselőből és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből álló nemzeti zsűrik választották ki a nemzeti győzteseket. A magyar nemzeti zsűri tagjai Bagó Zoltán (EPP) és Göncz Kinga (S&D) európai parlamenti képviselők és Szayly József, a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének alelnöke voltak. A végső döntést az Európai Parlament elnöke, három európai parlamenti képviselő és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány négy képviselője hozza meg, az európai  díjazottakat 2013. május 7-én jelentik be.

Háttér

Az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány közös díjának három nyertes pályázata 5000, 3000, valamint 2000 eurós díjban részesül. A nyertes projektek példaképként szolgálnak az Európában élő fiatalok számára és megmutatják nekünk, európaiaknak, hogyan élhetünk együtt egy közösségként. Fiatalokat célzó csereprogramok, európai vonatkozású művészeti és online projektek tartoznak az elmúlt évek kiemelt kezdeményezései közé.

A nemzeti győztes projektek képviselői meghívást kapnak az Aachenben 2013. május 7-én megrendezésre kerülő díjátadó ünnepségre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...