Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EP támogatja a váltást a fejlett bioüzemanyagokra

Létrehozva: 2013. szeptember 12.
Módosítás: 2013. szeptember 12.
Forrás: Európai Bizottság

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európai Parlament a hagyományos bioüzemanyagok használatának korlátozását kéri, és sürgeti a váltást az alternatív forrásokból, például algából vagy hulladékból nyert bioüzemanyagokra. A szerdai szavazáson elfogadott intézkedések az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozzák, amelynek egyik forrása, hogy a termőföldet egyre gyakrabban használják bioüzemanyagok gyártásához használt növények termesztésére.

„Nagyon nehéz vita volt, mert számos gazdasági érdek feszült egymásnak. A szöveg ugyan erősen technikai, de fontos gazdasági és etikai következményei vannak" - fogalmazott a jogszabályért felelős Corrine Lepage (liberális, Franciaország) azt követően, hogy a Parlament 356 szavazattal, 327 ellenszavazattal és 14 tartózkodás mellett elfogadta a szöveget.

 

Közvetett földhasználat-változás

A bioüzemanyag-gyártás során feldolgozott növények termesztésére egyre nagyobb termőterületet használnak fel, ez pedig egyre több üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Az ún. „közvetett földhasználat-változást" vizsgáló tanulmányok tudományos bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a megnövekedett kibocsátás kiiktatja a bioüzemanyagok kedvező környezeti hatását, amennyiben azt a termesztéstől a fogyasztásig tartó ciklusban vizsgáljuk.

A jelenlegi szabályok értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy 2020-ra a közlekedésben felhasznált energia legalább 10 százaléka megújuló forrásból származik. A most elfogadott szöveg szerint azonban 2020-ra az első generációs (gabonanövényekből származó) bioüzemanyagok aránya nem haladhatja meg a közlekedésben felhasznált energia 6 százalékát.

 

Lendületet kapnak a fejlett bioüzemanyagok

Az algákból és bizonyos hulladéktípusokból nyerhető, fejlett bioüzemanyagok arányának 2020-ra a közlekedésben felhasznált energia legalább 2,5 százalékát kell kitennie.

 

Következő lépések

Lepage képviselő két szavazat híján nem kapott felhatalmazást a tagállamokkal folytatott tárgyalások elkezdésére. A Tanács várhatóan a közeljövőben fogadja el saját tárgyalási álláspontját. Amennyiben az eltér a Parlament pozíciójától, a jogalkotási folyamat második olvasattal folytatódik.

 

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (a 2013.09.11-re kattintva)

A plenáris vita felvételről (a 2013.09.09-re kattintva)

A sajtótájékoztató felvételről (a 2013.09.11-re kattitva)

Jelentéstevő: Corinne Lepage (ALDE, Franciaország)

Jogalkotási figyelő (angolul)

Ugrás vissza Ugrás vissza...