Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ideje komolyan venni a szélsőjobboldali eszmék terjedését, mondja az EP

Létrehozva: 2013. október 11.
Módosítás: 2013. október 11.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egy görögországi aktivista meggyilkolása adta a szerdai plenáris ülésen a szélsőjobboldali eszmék európai terjedéséről rendezett vita vezérfonalát. A legtöbben azonban az egyre erőteljesebb és az Unió minden tagállamában megjelent mozgalom egyik legújabb mementójának tekintik a gyilkosságot. Az Uniónak jobban oda kell figyelnie polgárainak gondjaira, hiszen az elhúzódó válság a szélsőséges nézetek terjedésének kedvez.

A Parlament képviselőcsoportjai egyetértettek abban, hogy az európaiak aggodalmai, kiábrándultsága és a gazdasági nehézségek ideális terepet teremtettek a szélsőjobbos ideológiák számára. Bár ellenük a jogállamiság eszközeivel kell fellépni, de a kormányoknak és az Uniónak ezzel egyidejűleg a lakosság gondjait meghallgatva kell meghoznia politikai döntéseit.

Konkrét lépésként a képviselők javasolták, hogy a Bizottság vizsgálja ki az európai neonáci szervezeteket, és hozzon létre adatbázist a gyűlölet táplálta bűncselekményekről.

A Parlament jobboldali képviselői közül többen megjegyezték, hogy a szélsőségekkel azok politikai irányultságától függetlenül kell foglalkozni, hiszen a demokráciát fenyegető ideológiák mindkét oldalon veszélyesek.

A plenáris vita felvételről (a 2013.10.09-re kattintva)

Ugrás vissza Ugrás vissza...