Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Távközlési, közlekedési és energia-hálózatok: a Parlament támogatja a tervet

Létrehozva: 2013. november 20.
Módosítás: 2013. november 20.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A képviselők kedden támogatták a tagállamokkal megszületett egyezséget az EU új hálózatfinanszírozási eszközéről (CEF), amely felgyorsítja a legfontosabb európai közlekedési, távközlési és energia-hálózatok kiépítését. A Parlament kedden elfogadta a transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) fejlesztésének alapelveit is.

A hálózatfinanszírozási eszköz 29,3 milliárd euróból (2011-es árfolyamon számítva) gazdálkodhat 2014 és 2020 között. Az összegből 23,2 milliárd eurót a közlekedési ágazat számára kifejezetten a határoknál kialakult zsákutcák és szűkületek megszüntetésére különítettek el, 5,12 milliárd eurót az energiainfrastruktúra modernizálására és bővítésére, illetve az energiaellátás biztonságának növelésére szánnak, a maradék egy milliárd eurót pedig a szélessávú távközlési hálózatok és a digitális szolgáltatások fejlesztésének ösztönzésére fordítanak.

„A CEF megszünteti a hiányzó összeköttetéseket és a szűkületeket a hálózatokban, így könnyebbé teszi az uniós polgárok, az áruk és szolgáltatások mozgását" - mondta Dominique Riquet képviselő (néppárti, Franciaország), a kérdésről a Tanáccsal tárgyaló három fős parlamenti delegáció egyik tagja.

„Az alapoknak köszönhetően fenntartható közúti és tengeri útvonalak épülhetnek egy olyan időszakban is, amikor az infrastruktúrák állapota többnyire romlik" - jegyezte meg Ines Ayala Sender (szocialista, Spanyolország) képviselő, hozzátéve: a tagállamoknak felelősséggel kell kezelniük a feladatot.

„Az új finanszírozási eszköz valódi forradalmat jelent" - fogalmazott Adiana Ioana Valean (liberális, Románia), az energia- és távközlési hálózatok finanszírozásának kérdésével foglalkozó képviselő. „Az uniós források hatására megsokszorozódhat a rendelkezésre bocsátott pénzösszeg."

A Parlament 582 szavazattal, 91 szavazat ellenében és 17 tartózkodás mellett fogadta el a CEF-et.

A transzeurópai közlekedési hálózatok kiépítésének alapelvei

A képviselők a transzeurópai közlekedési hálózat kiépítésének közös alapelveiről és prioritásairól is szavaztak. A hálózat kiépítésének célja, hogy a legfontosabb európai városok és kikötők összekapcsolásával hatékony európai közúti, vasúti, légi és vízi közlekedési hálózat létesüljön.

A Parlament 546 szavazattal, 104 szavazat ellenében és 41 tartózkodás mellett fogadta el a TEN-T-t.

A CEF-fel és a TEN-T-vel kapcsolatos további információ a háttéranyagban található, angolul.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (a 2013.11.19-re kattintva)

A plenáris vita felvételről (a 2013.11.18-re kattintva)

A sajtótájékoztató felvételről (CEF)

A sajtótájékoztató felvételről (TEN-T)

Jelentéstevő: Dominique Riquet (EPP, Franciaország)

Jelentéstevő: Ines Ayala Sender (S&D, Spanyolország)

Jelentéstevő: Adina-Ioana Vălean (ALDE, Románia)

Jelentéstevő: Georgios Koumoutsakos (EPP, Görögország)

Jelentéstevő: Ismail Ertug (S&D, Németország)

Jogalkotási figyelő - CEF (angolul)

Jogalkotási figyelő - TEN-T (angolul)

Ugrás vissza Ugrás vissza...