Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EP jóváhagyta a 2014-es költségvetést és a 2013-as hiány rendezését

Létrehozva: 2013. november 21.
Módosítás: 2013. november 21.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európai Parlament szerdán jóváhagyta az Európai Unió 2014-es költségvetését. A büdzsé a Tanáccsal folytatott múlt heti tárgyalásokon született megállapodás eredménye. A kifizetések terén a Tanács eredeti javaslatához képest 500 millió euróval emelkedve 135,5 milliárd euróra nőtt az összeg. A kötelezettségvállalások szintje 142,6 milliárd euró, amely megfelel a Bizottság eredeti javaslatának.

A 2014-es költségvetést 494 szavazattal, 158 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett fogadták el.

A hétfő éjszakába nyúló tárgyalások november 12-én, kedden vezettek eredményre, amikor a Tanács és a Parlament megállapodott az idei év hiányának rendezésében. A Parlament többek között ezt szabta feltételül az Unió 2014 és 2020 közötti hosszú távú költségvetési keretének (MFF) jóváhagyásához, mivel a képviselők el akarták kerülni, hogy az Unió deficittel kezdje a következő hétéves ciklust. Az MFF-et tegnap (november 19-én) hagyta jóvá a Parlament.

A képviselők azt is elérték, hogy az EU kárpótolja a 2013-as árvízkatasztrófa és szárazság áldozatait, 2014-re pedig a Parlament számára fontos területekre, így a foglalkoztatásra, kutatásra és innovációra, a határfelügyeletre és a humanitárius segélyekre is több forrást szán.

A 2014-es költségvetésért felelős Anne Jensen (liberális, Dánia) képviselő az elért eredményt „megszorító költségvetésként" írta le, mivel annak összege csaknem 6 százalékkal kevesebb az ideinél. „Ugyanakkor örülök, hogy sikerült több forrást biztosítanunk a növekedésorientált területek, így a kutatás, az oktatás, az innováció, valamint a közel-keleti humanitárius segélyek számára."

Több forrás a foglalkoztatás, az innováció és az oktatás területén

A Tanács elfogadta azt a parlamenti kérést, hogy több pénzt szánjanak az Unió fiataljait sújtó magas munkanélküliség elleni lépésekre. Több, a gazdasági növekedés felgyorsítását segítő terület, így a kutatás (Horizon 2020), a digitális fejlesztés, a kis- és középvállalkozások fejlesztése (COSME) és az képzés (Erasmus+) jelentősen több forráshoz jut a Tanács eredeti javaslatához képest.

Határigazgatás, menekültügy és humanitárius segély

A Parlament az Unió külső határain működő FRONTEX és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal megerősítéséhez is megszerezte a tagállamok támogatását. Az EUROPOL bűnüldözési hatóság az internetes bűnözés kapcsán jelentkező új feladatai elvégzésére szintén pluszforrásokhoz jut.

A Parlamentnek köszönhetően több forrás áll rendelkezésre az EU nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítésére a Közel-Keleten, ahol az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező hivatalán (UNRWA) keresztül segíti az egyre nagyobb számban érkező szíriai menekülteket.

A Parlament elfogadta a Ciprusra vonatkozó tanácsi kérést

A Parlament cserébe elfogadta a Ciprus támogatásának növelésére vonatkozó tanácsi kérést. A ciprusi segélycsomagban akkor állapodtak meg a tagállamok, amikor az az államcsőd szélére sodródott.

Következő lépés

A keddi Általános Ügyek Tanácsa jóváhagyta a 2014-es költségvetést.

A Parlament az MFF keddi jóváhagyásával megnyitotta az utat az egyes uniós programok végszavazása előtt, amelynek nagy része a novemberi ülésszakon lezajlik. Ez az utolsó lépés ahhoz, hogy az új programok 2014. január elsején elindulhassanak.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (a 2013.11.20-ra kattintva)

A plenáris vita felvételről

Jelentéstevő: Anne Jensen (ALDE, Dánia)

Ugrás vissza Ugrás vissza...