Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az egész EU-ban be kell tartani a jelzáloghitelezés új szabályait

Létrehozva: 2013. december 11.
Módosítás: 2013. december 11.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Parlament kedden jóváhagyta azokat a kötelező érvényű szabályokat, amelyek garantálják, hogy minden tagállam betartsa a jelzáloghitelesek teljes körű tájékoztatására és a legnagyobb kockázatokkal szembeni védelmére vonatkozó rendelkezéseket. Magáról a jogszabályról már korábban megegyezés született a Tanáccsal.

„A legtöbb család számára a jelzálog jelenti a legnagyobb és a leghosszabb távra vállalt pénzügyi kötelezettséget. Olyan szabályokat kellett tehát megalkotnunk, amelyek az egész Unióban stabil, integrált és mindenekelőtt fenntartható jelzálogpiacot hoznak létre, ahol a fogyasztók számára védelmet és megfelelő tájékoztatást biztosítunk, és egyenrangú kapcsolatot hozunk létre a hitelező és a hitelfelvevő között" - mondta a témáért felelős spanyol szocialista képviselő, Antolín Sánchez Presedo.

A képviselők azért támogatták a tagállamok között létrejött megállapodást, mert megfelelőnek találják, hogy a szabálysértéseket illetve a szabályok át nem vételét az Európai Bankhatóság vizsgálja majd ki, amely a vizsgálattal kapcsolatban bármilyen információt elkérhet a tagállamok hatóságaitól.

A jogszabály a lakóingatlanokra, az irodát tartalmazó lakóingatlanokra és az építési telekre felvett jelzálogra vonatkozik.

További részletek a jelzáloghitelezésre vonatkozó jogszabály elfogadásakor kiadott sajtóközleményben találhatók (link lent).

A szavazás eredménye: 596 támogató szavazat, 31 ellenszavazat, 65 tartózkodás.

A jogszabály megszavazása után kiadott sajtóközlemény (2013.9.10.)

Állásfoglalás-tervezet a lakóingatlanokra felvett jelzálogra vonatkozó irányelvről

A végrehajtásra vonatkozó, ma elfogadott szöveg itt lesz elérhető (a 2013.12.10-re kattintva)

Jelentéstevő: Antolín Sánchez Presedo (S&D, Spanyolország)

Az eljárás lépései (angolul)

Ugrás vissza Ugrás vissza...