Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EU büdzsé 2014-2020: erős és rugalmas költségvetés kell a frakciók szerint

Cikk:

Az EU-nak megfelelő és rugalmas hosszú távú költségvetésre van szüksége, hogy megerősítse a gazdaságát és a munkaerőpiacát - érvelt a legtöbb frakcióvezető a szerdai plenáris vitán. Ez egyben jelzés volt a csütörtöki rendkívüli uniós csúcs előtt, ahol az EU 2014-2020-as költségvetéséről próbálnak megállapodni a felek. A Tanácsnak egyhangúlag kell döntenie, a megállapodást a Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

"Alá kell mennünk az Európai Bizottság javaslatának" - mondta Andreas Mavroyiannis ciprusi Európa ügyi miniszterhelyettes a Tanács nevében az európai költségvetési korlátokra utalva. A legutóbbi javaslat, amelyet az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy nyújtott be "tartalmazza az összes olyan elemet, amely szükséges a megállapodáshoz" - tette hozzá. Ez a javaslat 80 milliárd euróval kevesebb, mint az Európai Bizottság 1033 milliárd eurós javaslata.

A költségvetési tárgyalások az EU szavahihetőségének vizsgáját is jelentik - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. "Néhányan azt javasolják, hogy meg kell vágni a költségvetést, majd úgy tesznek, mintha ennek semmilyen hatása nem lenne. De egy kis változtatás az uniós büdzsében sokat jelent azoknak, akik az uniós programoktól függnek. Csak egy példa: minden egyes milliárd euróval, amellyel csökkentjük a Horizont 2020 programot, 4000 kis- és középvállalkozás esik el a támogatástól" - hozott egy példát.

Joseph Daul néppári frakcióvezető szerint az uniós GNI 1%-a alatt maradó költségvetéssel nem lehet folytatni a jelenlegi uniós politikákat. Daul emlékeztetett arra, hogy 517 képviselő megszavazta a megfelelő méretű uniós költségvetés kialakítását szorgalmazó állásfoglalást. Elmondta azt is, hogy megfelelő forrásokra van szükség a már létező tervek megvalósításához, és csak a jövőbe tett befektetések jelenthetik az egyetlen kiutat a válságból.

Hannes Swoboda, a szocialisták frakcióvezetője keményen kritizálta a néhány tagállam által képviselt "mindenki a maga ura" hozzáállást. "Azt halljuk, hogy 50 80 100 200 milliárd euróval csökkentenék a költségvetést. Ez egy szégyenletes játék, olyan, mintha a költségvetés csupán egy számháború lenne. Az EU nak elegendő forrásokra van szüksége, hogy teljesíteni tudja feladatait" - mondta.

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető a tagállami és az uniós költségvetéseket hasonlította össze. "Az uniós GNI 1%-ról beszélünk, ami kisebb, mint Ausztria vagy Belgium költségvetése. Németország és Franciaország költségvetése tízszer nagyobb, mint az uniós költségvetés. Erős EU-s büdzsére van szükség, mert a források uniós szinten történő összevonásával tudjuk megoldani a problémákat nemzeti szinten. Késznek kell lennünk arra, hogy megvétózzunk egy olyan javaslatot, amely alámegy a Bizottság javaslatának" - érvelt.

Helga Trüpel zöldpárti képviselő szerint Angela Merkelnek nem volt igaza akkor, amikor két héttel korábban az EP-ben azt mondta, hogy a 27 tagállam eldöntötte, hogy a GNP 3%-át fordítják kutatás fejlesztésre. "Merkel azon nettó befizető országok élére állt, akik 12%-kal vágnák meg a kutatás-fejlesztési kiadásokat, és eközben a tanácsi elnökség háta mögé bújnának" - fogalmazott.

Martin Callanan, a konzervatív reformer frakció vezetője kritizálta azokat, "akik szerint minden problémára Európa a válasz". Elvetette azt a felvetést is, hogy az uniós költségvetés a befektetésekre összpontosítana, mivel a kiadások 40%-a agrártámogatás, 6%-a pedig adminisztratív kiadás. Callanan szerint viszont a kohéziós alapok forrásait biztosítani kell azoknak az országoknak, amelyeknek a legnagyobb szükségük van rá.

Nigel Farage, az EFD frakció nevében feltűnőnek nevezte, hogy az EU ismét arról beszél, hogy "1000 milliárd eurót kellene elvenni az adófizetőktől, miközben "18 éve nem sikerül elszámolni a kiadásokkal. Ha ez egy vállalat lenne, az igazgató, ebben az esetben az Európai Bizottság már régen rács mögött lenne."

Ugrás vissza Ugrás vissza...