Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Környezeti hatásvizsgálat palagáz-kitermelés előtt is

Létrehozva: 2013. október 10.
Módosítás: 2013. október 10.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nem hagyományos szénhidrogének hidraulikus rétegrepesztéssel történő feltárása és kitermelése előtt is legyen kötelező környezeti hatástanulmányt végezni: ezt javasolta a Parlament egy jogszabályhoz elfogadott módosító indítványában. A képviselők az érdekellentétekkel szembeni fellépést, valamint a nyilvánosság tájékoztatását és véleményének kikérését is javasolta.

Az EU környezeti hatástanulmányokra vonatkozó irányelv magán- és állami projektekre egyaránt vonatkozik. Meghatározza azokat a követelményeket, amelyek alapján a megfelelő nemzeti hatóságok engedélyezhetik a projekt elindítását. A jogszabály hídépítéstől kezdve sertéstelepek építéséig a projektek széles skálájára kiterjed.

„A környezeti hatástanulmányokra vonatkozó kulcsfontosságú jogszabály áttekintésére azért volt szükség, hogy azt összhangba hozzuk napjaink európai célkitűzéseivel: a termőföld védelmével, a források megfelelő használatával és a biodiverzitás tiszteletben tartásával. A hidraulikus rétegrepesztés művelete többeket aggaszt. Olyan egyértelmű kritériumokat fogalmazunk meg, amelyek révén elkerülhetők az érdekellentétek és amelyek révén a nyilvánosságnak is lesz beleszólása a döntésekbe " - mondta Andrea Zanoni (liberális, Olaszország) képviselő azt követően, hogy a parlament 332 szavazattal, 311 szavazat ellenében és 14 tartózkodás mellett felhatalmazta a tagállamokkal folytatott tárgyalások megkezdésére.

Palagáz: kötelező a hatástanulmány elkészítése a hidraulikus rétegrepesztés előtt

A jogszabály eddig a legalább napi 500 ezer köbméter hozamú földgáz-kitermelési projektekre vonatkozott csupán. Döntésükkel a képviselők a nem hagyományos szénhidrogének (palagáz és palaolaj, szénrétegben található metán) feltárását és kitermelését is a jogszabály hatálya alá kívánták vonni. Ez utóbbiak termelési szintje alacsonyabb, ezért rájuk eddig nem vonatkozott a szabályzás.

Az érdekellentétek kiszűrése

A javaslatban a hatástanulmányok elkészítői, az illetékes hatóságok és a projektfejlesztők esetében felmerülő érdekellentétek megakadályozását célzó lépések is helyet kaptak. A képviselők módosítói leszögezik: a hatástanulmányt végző szakembereknek hozzáértőnek, objektívnek és függetlennek kell lenniük.

A nyilvánosság tájékoztatása

A képviselők módosító indítványaikban azt is kérték, hogy a nyilvánosság is hozzáférhessen a projektekről szóló információhoz és kikérjék a véleményét azzal kapcsolatban.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (a 2013.10.09-re kattintva)

Jelentéstevő: Andrea Zanoni (ALDE, Olaszország)

Jogalkotási figyelő (angolul)

Ugrás vissza Ugrás vissza...