Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Pénzügyi tranzakciós adó: nyugdíjalapok és KKV-k külön kategóriában

Létrehozva: 2013. július 4.
Módosítás: 2013. július 4.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Parlament szerdán átfogó pénzügyi tranzakciós adó mellett foglalt állást, amely az értékpapír- és kötvényügyleteket 0,1 százalékos, a származtatott (derivatív) ügyleteket pedig 0,01 százalékos adóval terhelné a rendszert alkalmazni kívánó 11 tagállamban. 2017 januárjáig alacsonyabb adót vetnének ki az állampapír-kereskedelemre és a nyugdíjalapokra. Az új szabályok megemelik az adóelkerülés miatti bírságot. A Parlament új jogcím-átruházási szabállyal egészítette ki a jogszabálytervezetet.

A téma parlamenti szakértője, Anni Podimata görög szociáldemokrata képviselő üdvözölte a Parlament kitartását: "A Parlament állta a szavát, következetesek maradtunk. Szilárd meggyőződésünk, hogy a pénzügyi szektor ezzel az adónemmel kiveszi a részét a válságból való kilábaláshoz, és visszatérhet eredeti feladatához: a reálgazdaság pénzügyi igényeinek kielégítéséhez."

Széles hatókör

Az elfogadott jelentés a Bizottság javaslatát támogatva a pénzügyi eszközök széles körére: értékpapírokra, kötvényekre és származtatott ügyletekre egyaránt kiterjesztené a pénzügyi tranzakciós adót. Ugyanakkor a tőzsdére bevezetett kis- és középméretű vállalatok és a nyugdíjalapok esetében engedményeket tenne, mivel azok pénzügyi műveletei kevésbé spekulatív jellegűek.

Adókulcs

A parlamenti jelentés változatlanul hagyta a Bizottság által javasolt adókulcsot, amely az értékpapír- és kötvénykereskedelem esetén 0,1 százalék, derivatív ügyletek esetében pedig 0,01 százalék. A tagállamok azonban a tőzsdén kívüli pénzügyi tranzakciókra - amelyek a tőzsdén folytatott kereskedelemnél kevésbé ellenőrzöttek és átláthatóak - alkalmazhatnak magasabb adókulcsot.

2017. január elsejéig az állampapír-ügyleteket 0,05 százalékos adó terhelné, a nyugdíjalapok pedig ugyaneddig az időpontig 0,05 százalékos adót fizetnének az értékpapír- és kötvényügyleteik, 0,005 százalékot pedig a derivatív ügyletek után. A pénzügyi tranzakciós adó hatékonyságának értékelése során a Bizottságnak külön figyelmet kell szánnia a nyugdíjalapok adókulcsára, szól a szöveg.

Drága az adó be nem fizetése

Az elfogadott szöveg határozottan drágábbá teszi az adóelkerülést, mint az adó megfizetését. A tranzakciós adó megfizetésétől teszi ugyanis függővé a jogcímátruházást, vagyis ha az értékpapír vásárlója nem fizeti be a tranzakciós adót, akkor jogilag nem válik annak tulajdonosává, és az ügylet nem teljesíti a központi elszámolás feltételeit.

Mi a következő lépés?

Az Európai Parlamentnek adóügyekben konzultációs szerepe van. Megállapodás a megerősített együttműködésben részt vevő 11 tagország - Ausztria, Belgium, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország - egyetértésével jöhet létre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...