Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2022. június 10-én pénteken 16:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Fellépés a szervezett bűnözés, a korrupció és a pénzmosás ellen

Létrehozva: 2013. október 25.
Módosítás: 2013. október 25.
Forrás: Európa Parlament

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A szervezett bűnözés, a korrupció és a pénzmosás ellen a 2014-2019 közötti időszakban szükséges intézkedéseket tartalmazza az a javaslat, amelyet szerdán fogadott el a Parlament. A szervezett bűnözés pénzügyi hátterének és bevételi forrásainak felszámolása áll a lista élén. 2013-ban 3.600 bűnszervezet működik az EU területén.

„A maffiák okozta kárt nehéz felbecsülni, csak az Unióban körülbelül a GDP 4-5 százalékát teszi ki" - mondta az 526 szavazattal, 25 ellenszavazattal és 87 tartózkodás mellett elfogadott javaslatot jegyző Salvatore Iacolino (néppárti, Olaszország). Az állásfoglalás „konkrét lépések listáját tartalmazza, amelyet a következő parlamenti ciklus során kell a gyakorlatba átültetni. Az egész bűnügyi rendszert célba vettük" - tette hozzá.

Az Europol adatai szerint a 3.600 bűnszervezet 70 százalékának tagsága nemzetközi.

Az EU pénzügyi érdekeinek védelme

A képviselők a szervezett bűnözés, korrupció vagy pénzmosás vádjával jogerősen elítélteket az EU egész területén eltiltanák a közbeszerzési eljárásoktól, és az ilyen ügyben bűnösnek találtak közhivatalt sem tölthetnek be.

A képviselők ismételten kérik az Európai Ügyészség felállítását. Az ügyészség feladata a tagállami nyomozások koordinálása és az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények kivizsgálása lesz. Az ügyészség számára biztosítani kell a szükséges emberi erőforrást és pénzt, hangsúlyozta a Parlament.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) szerint a bűncselekményekből származó jövedelem a világ GDP-jének közel 3,6 százalékát teszik ki, míg a Bizottság a korrupció költségeit éves szinten 120 milliárd euróra becsüli csak az Európai Unióban. Ez az összeg az EU GDP-jének 1,1 százalékát jelenti.

A bűnözők pénzügyi eszközeinek elkobzása

Az Unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében elengedhetetlen, hogy az EU hatékonyabban lépjen fel a szervezett bűnözés pénzügyi háttere ellen, mondták a képviselők. Ennek érdekében a banktitok eltörlését és az uniós adóparadicsomok megszüntetését kérik. Az elkobzott javakat szociális célra kellene felhasználni, fogalmaztak.

Az emberkereskedelem eltörlése

A képviselők az emberkereskedőkre szigorúbb büntetést, áldozataiknak pedig jobb védelmet kérnek. A kényszermunka elleni fellépést leginkább olyan területekre kell koncentrálni, ahol az olcsó kényszermunka révén zsákmányolják ki a munkaerőt.

Az emberkereskedelemből származó éves bevételt 25 milliárd euróra becslik, a jelenség az EU összes tagállamában megtalálható. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint az Unióban dolgozó kényszermunkások száma mintegy 880 ezer, közülük 270 ezer szexuális kizsákmányolás áldozata.

Maffia-bűncselekmények

A Parlament szerint kulcsfontosságú. hogy egységesen meghatározzák a maffiajellegű bűncselekmények - ezen belül a maffiajellegű szervezetben való részvétel bűntettének - jogi definícióját.

Bundázás és szavazatvásárlás

A képviselők bűncselekménnyé nyilvánítanák a bundázást, és megfelelő büntetési tételekkel sújtanák annak elkövetőit. A szavazatvásárlást szintén bűncselekményként kezelnék, függetlenül attól, hogy milyen haszonnal járt az elkövetése.

Háttér

A szerdán elfogadott állásfoglalás akciótervet határoz meg a következő Parlament, Bizottság és a Tanács számára, amelynek célja, hogy az Unió nemzetközi, európai és tagállami szinten is felvegye a harcot a szervezett bűnözés ellen. Az állásfoglalást a 2012 márciusában létrejött Szervezett Bűnözés, a Korrupció és a Pénzmosás Problémájával Foglalkozó Különbizottság jegyzi. A bizottság a maffiajellegű tevékenység uniós gazdaságra és társadalomra kifejtett hatásának felmérésével foglalkozott, és feladatául kapta, hogy jogszabályokat és egyéb lépéseket javasoljon az ilyen típusú bűncselekmények elleni fellépésre.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (a 2013.10.23-ra kattintva)

A plenáris vita felvételről (a 2013.10.23-ra kattintva)

Videofelvétel a sajtótájékoztatóról (a 2013.10.23-ra kattintva)

Jelentéstevő: Salvatore Iacolino (EPP, Olaszország)

A szakbizottság weboldala

Ugrás vissza Ugrás vissza...